Sabah

Dünya yeni bir küresel düzene doğru ilerliyor

-

Yarın, 24 Şubat 2022’de başlayan Ukrayna savaşının birinci yıldönümü... Savaşta ikinci yıla girerken ABD ve Rusya arasındaki küresel restleşme daha da sertleşti. Batı’nın Ukrayna krizini bir dünya savaşına çevirerek Rusya’yı ortadan kaldırmak istediğini vurgulayan Vladimir Putin, önceki gün yaptığı açıklamada Rusya’nın ‘savaş meydanında yenilgiye uğratılama­yacağını’ kaydetti.

Rus lider, ABD ile imzalanan ‘Yeni 6TART’ isimli nükleer silahları azaltma anlaşmasın­ı askıya aldıkların­ı duyururken Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev de nükleer dâhil her silahı kullanabil­eceklerini­n altını bir kez daha çizdi.

ABD Başkanı Joe Biden ise Polonya’dan “Ukrayna, Rusya için asla bir zafer olmayacak. Ancak Rusya işgali durdurursa savaş hemen biter” sözleriyle meydan okudu.

Görüldüğü üzere taraflar geri adım atmak niyetinde değil. Bu da küresel çatışma riskini daha da artırıyor. Bütün bu meydan okumalar Ukrayna’daki savaşın şiddetlene­rek daha da uzayacağın­ı ve yayılacağı­nı gösteriyor.

Çünkü ABD, Ukrayna savaşı ile birlikte küresel sistemdeki ‘pivot’ (oyun kurucu) pozisyonun­u terk ederek ‘rebalance’ (yeni denge arayışı) politikası­na yöneldi. Ancak bunda dikiş tutturması çok zor. Mecburen daha önce olduğu gibi ‘imbalance’ (dengesizli­k) bataklığın­a yeniden savrulacak. Bunun en büyük kanıtı da ABD’nin ‘Benden sonrası tufan’ diyen adımlarıdı­r.

Haliyle biraz sıkışan ABD her tür ‘jeopolitik kundakçılı­ğa’ soyunmakta­n çekinmeyec­ektir.

ABD’nin bu kirli siyaseti ilk denediği bölge Türkiye’nin hegemonlaş­tığı İslam coğrafyası­ydı. Türkiye’nin

2003-2011 arasındaki bütün Ortadoğu projesi

yükselişiy­le

altüst olan Washington, bu tarihten sonra bölgede kaos, darbe, iç savaş ve sabotaj stratejisi­ni devreye soktu.

12 Şubat 2015’teki Münih Güvenlik Konferansı’nda da itiraf edildiği üzere ABD’nin inşa ettiği ‘küresel düzen çökmüş’ durumda. Bu soruna Barack Obama (20082016) döneminden beri çare bulmak isteyen ABD başkanları­nın hepsi de başarısız oldu. Nitekim Rusya ile ilişkileri ‘resetleme’ girişimi çöken Obama’nın ardından iktidara gelen Donald Trump (2016-2020), Çin’e karşı açtığı ekonomik savaş ile ‘küresel statükoyu’ kurtarmaya çalıştı ama başaramadı.

Joe Biden (20202024)

Trump’ın halefi ise küresel kaos stratejisi­ni daha da derinleşti­rerek dünyayı Ukrayna cephesi üzerinden neredeyse nükleer savaşın eşiğine getirdi. Amerika’nın tek kutuplu dünya projesini çöküşten kurtarmak için son bir gayretle yeltendiği Ukrayna savaşı da bir kurtuluş reçetesind­en çok bir bataklığa dönüşüyor.

Bu bağlamda ister emperyal merkezden isterse yükselişe geçen periferik güçlerin kalelerind­en bakılsın; dünya yeni bir küresel düzene doğru seyrediyor. Özellikle de büyük güçler ile yükselişe geçen Türkiye gibi bölgesel aktörler arasında yeni bir denge dönemi başlıyor. Sadece Türkiye değil diğer güç merkezleri de iç ve dış siyasetler­ini yeniden dizayn ederek ittifak sistemleri­ni tekrar gözden geçiriyor.

Bakmayın siz ABD’nin afra tafraların­a... Batı’nın emperyal ‘güçler dengesi/balance of powers’ sistemi çöküyor. Dünya yeniçağın ihtiyaçlar­ına seslenen ‘güçler uyumu/concert or powers’ düzenine doğru ilerliyor.

 ?? EHUFDQ WXWDU#VDEDK FRP WU ??
EHUFDQ WXWDU#VDEDK FRP WU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye