Sabah

Zekâtımızı depremzede­lere ramazandan önce verebilir miyiz?

-

Zekâtın tahakkuk etmesi için bir yılın dolması gerekir. Malın üzerinden bir yıl geçmedikçe zekât farziyeti oluşmaz. Ancak kişi bir yıl dolmadan önce de tahakkuk edecek olan zekâta mahsuben zekâtını verebilir. Özellikle depremzede kardeşleri­mizin ihtiyacına yardımcı olmak için bu dönemde zekâtınızı vermeniz faydalı olacaktır.

Allah bazılarını­n kal bini nasıl mühürler?

Yüce Allah herkese iradesiyle doğruyu bulma yolunu açmıştır. Neyin hayır, neyin şer olduğunu Kitap’la ilan etmiştir. Kişi artık hür iradesiyle ya iyiyi ya da kötüyü seçer. Bu seçimden dolayı da sorumlu olur. Bazı insanlar günah ve kusur işleseler de daha sonra kalplerini Rabb’ine açıp tövbe ederler. Bazıları ise günah ve kusurların­ı umursamaz, onları küçümser, dini uyarıları da önemsemez. Bu kişiler kalplerini Allah’a kapattıkla­rı ve tövbe etmeyecekl­eri için de Allah onların kalbine mühür vurur. Hak ettikleri için. Yoksa Allah hiçbir kulun kalbine durup dururken mühür vurmaz. Allah, kula zulmetmez.

Neden bütün kötüler bu dünyada zarar görmü yor?

Bu dünyada kişi bir nevi ahiret için tohum atar. İyi veya kötü her işin karşılığın­ı ise ahirette alır. Bu nedenle “Dünya ahiretin tarlasıdır” denmiştir. İnsan yaptığı her iyiliğin veya işlediği her kötülüğün bedelini bu dünyada değil, ahirette alacaktır. Gerçek adaletin tahakkuk etme yeri ahirettir. Dünyada ise bazı haller ve bazı günahlar için acil azap veya hesap gelebilir. Ama gerçek hesap ahirette, yani kıyametten sonraki dönemde gerçekleşe­cektir. Dünya bir imtihan sahasıdır. Allah (CC) bu sahada herkese hareket alanı yaratmıştı­r. Bazen iyilere bazen kötülere kapı açılır. Bu da imtihanın bir parçasıdır. Yoksa bütün kötüler anında zarar görselerdi veya bütün iyiler anında nimet içinde olsalardı bu durumda imtihanın sırrı bozulurdu. Nitekim A’raf 182. ayet bunun bir yönünü özetliyor: “Ayetlerimi­zi yalanlayan­ları hiç bilmedikle­ri yerden adım adım yıkıma götürürüz. Onlara mühlet veriyorum. Ama bilin ki cezalandır­mam çok çetindir.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye