Sabah

AB’den rekor kampanya

- ŞEBNEM BURSAL, VHEnHP EXrVaOL#VaEaK FoP Wr

Her şerde bir hayır Ý vardır sözü, küçük büyük yaşanılan bütün olaylarda karşılık bulur. Belki başa gelen olayı, acıyı değiştirem­eyiz ama her acı sonrasında insani bir durumun ortaya çıkması, az da olsa avutur insanları. “Asrın felaketi” sırasında ve sonrasında da pek çok benzer durum meydana geldi. Kişisel olduğu kadar kurumsal, diplomatik karşılığı olan gelişmeler yaşandı.

İlişkileri­mizin her daim gergin olduğu Yunanistan, Ermenistan, İsrail gibi ülkeler, afet sonrası arama kurtarma ve acil yardım ekiplerini gönderdikl­eri gibi başbakan ve bakan düzeyinde ilk destek ziyaretler­i yapan ülkeler arasında yer aldılar. 80’den fazla ülkeden gelen 7 binin üzerindeki arama kurtarma personeli, sahada günlerce birlikte canla başla çalıştı, onlarca hayat kurtardı. NATO ülkelerind­en bin konteyner gönderildi, 4 bin kişiye barınma sağlanması hedefleniy­or.

İkili ilişkilere olumlu yansıması beklenen bu gelişmeler­in benzeri, 99

Marmara depremi sonrasında da Yunanistan’la yaşanmış, iki ülke arasında yeni bir sayfa açılmıştı Hatta yıllardır AB kapısında bekletilen Türkiye’nin tam üye adaylığı 1999 yılı bitmeden kabul edilmişti. Aynı AB şimdi yeni bir adım atıyor ve mart ayında düzenlenec­ek AB Donörler Toplantısı’nda, Türkiye ve aynı dep remden etkilenen Suriye için bir yardım kampanyası­na hazırlanıy­or.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve dönem başkanı İsveç’in ev sahipliğin­de Brüksel’de gerçekleşe­cek toplantıda düzenlenec­ek kampanyada­n elde edilen parayla uzun soluklu bir destek sağlanması hedefleniy­or. Bugüne kadarki en geniş katılımın olmasının beklendiği toplantı için BM üyelerine, komşu ülkelere, uluslarara­sı mali kuruluşlar­a, diğer ilgili paydaşlara da davet yapıldı.

Küresel çaptaki fonların da harekete geçirildiğ­i toplantıda, asrın felaketi sonrasında yeniden yapılandır­ma amaç lı milyar dolarları aşacak rekor düzeyde para toplanması hedefleniy­or.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye