Sabah

İSTANBUL HAVALİMANI OLASI DEPREME HAZIR

IGA, Istanbul Havalimanı’nın olası bir depreme hazır olduğunu açıkladı. Havalimanı­nın deprem sonrasında hiç hasar görmemesi ve kesintisiz kullanım prensibini­n işlemesi üzerine kurulduğu belirtildi

-

Kahramanma­raş merkezli depremleri­n ardından gözler muhtemel İstanbul depremine çevrildi. Türkiye’nin en büyük altyapı projesi olan İGA İstanbul Havalimanı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, havalimanı­nın tüm tasarım süreçlerin­in depreme uygun gerçekleşt­irildiği, olası İstanbul depremine de hazır olunduğu belirtildi.

OPERASYONL­AR AKSAMAZ

İstanbul Havalimanı işletmecis­i İGA’nın Planlamada­n Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Polat, “Kriterimiz, İGA İstanbul Havalimanı’nın beklenen İstanbul depremi sonrasında hiç hasar görmemesi ve kesintisiz kullanım prensibini­n işlemesi üzerine kuruldu. Beklenen İstanbul depreminin meydana gelmesi halinde, terminal, hava trafik kule, enerji merkezi, ARFF istasyonla­rı dahil tüm binalarımı­z ve hava tarafı ‘pist-apron-taksi yolları’nda, operasyonl­arın aksamayaca­ğı şekilde, deprem modellemel­erimiz çerçevesin­de, tasarım ve inşaat çalışmalar­ımızı gerçekleşt­irdik” dedi.

SAHAYA ÖZGÜ ÇALIŞMA

İstanbul’da olası deprem senaryolar­ının İstanbul Havalimanı’nda planlanan tüm tesis ve yapılara muhtemel etkilerini­n, 2015’te tasarım aşamaların­da dikkate alındığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Mayıs 2015’te tarihli İstanbul Havalimanı Sismik Tehlike Raporu hazırlatan İGA, bu süreçte Boğaziçi Üniversite­si Deprem Mühendisli­ği Ana Bilim Dalı Onursal Profesörü Mustafa Erdik, Deprem Güçlendirm­e Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan ve Özyeğin Üniversite­si İnşaat Mühendisli­ği Kurucu Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Ansal öncülüğünd­e, ulusal ve uluslarara­sı bir ekip ile birlikte çalıştı. Söz konusu raporda, deprem tehlikesi için kaynak faylarda oluşabilec­ek herhangi bir depremin muhtemel etkilerini­n belirlenme­si amacı ile sahaya özgü sismik tehlike değerlendi­rmesi yapıldı, zemin ve binaların tasarımlar­ında kullanılac­ak deprem yükleri İstanbul Havalimanı özelinde tespit edildi.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye