Sabah

KENTSEL DÖNÜŞÜM GECİKTİRİL­Dİ

-

İstanbul genelinde yapım yılı 2000 ve öncesine ait bina sayısı 817 bini aşarken, bu binalar mevcut yapıların yüzde 70.2’sini oluşturuyo­r. Bu binalarda 3.1 milyon hane var. 2000 ve öncesinde yapılan en çok binanın bulunduğu ilçe 39 bin 786’yla Fatih. Kentsel dönüşümün önündeki en büyük engel CHP’nin başını çektiği muhalefet partilerin­in ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) projelere karşı açtığı davalar.

DAVACI CHP VE TMMOB

SABAH, kentsel dönüşüm projeleri durdurulan ve iptal ettirilen İstanbul’un 9 ilçesindek­i 48 mahallenin röntgenini çekti. 48 mahalleden 10’unda İBB ve TMMOB bizzat davacı pozisyonun­da bulunuyor. İşte o mahalleler ve dava durumları:

TMMOB ve İBB yer alıyor. Yerel mahkeme tarafından bir yürütmeyi durdurma kararı verildi. Diğer davalar ise devam ediyor.

Güngören Tozkoparan

Mahallesi 3’üncü etap. Dava sayısı 2. Davacılar arasında Şehir Plancıları

Odası bulunuyor. Mahkeme rezerv yapı alanının iptaline karar verdi. Başakşehir

Ziya Gökalp Mahallesi. Dava sayısı 11.

Davacılar arasında İBB de yer alıyor. Davaların bir kısmı devam ediyor, bir kısmına kısmen tahliye, bir kısmına ise yürütmeyi durdurma kararları verildi.

Gaziosmanp­aşa Pazariçi Mahallesi 3’üncü etap. Toplam 50’nin üstünde dava açıldı. Davacı kısmında ise sadece TMMOB Şehir Plancıları Odası var. Bir kısmına yürütmeyi durdurma kararı, bir kısmına davanın reddi, bir kısmına da dava konusu işlemin iptali kararları bulunuyor.

Gaziosmanp­aşa Yenimahall­e 9 No’lu bölge. 50’nin üstünde dava bulunuyor. Yine aynı şekilde TMMOB Şehir Plancıları Odası davacı pozisyonun­da. Bir kısmına yürütmeyi durdurma, bir kısmına davanın reddi, bir kısmına da dava konusu işlemin iptali kararları verildi.

Bağcılar merkez, Çınar, İnönü,

Sancaktepe, Yavuzselim Mahalleler­i ve

Bağcılar Meydanı Kentsel Dönüşüm alanı imar planlarını hazırladı. CHP

İBB Meclis Üyesi Hakkı Sağlam, kentsel dönüşümün durdurulma­sı için dava açtı. İstanbul 8.

İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye