Sabah

‘Ey İmamoğlu onlar için ne yaptın?’

- G9hR

aşadığımız Kahramanma­raş merkezli “asrın felaketi” ister istemez deprem tartışması­nı da gündeme getirdi. Onunla birlikte kentsel dönüşümü de...

Ancak kentsel dönüşüm süreci Türkiye’de hiç kolay gerçekleşm­edi. Çünkü işin içine siyaset giriyor ve kentsel dönüşüm projelerin­e “rantsal dönüşüm” diyerek karşı çıkılıyord­u.

Kimler yoktu ki o karşı çıkanlar arasında. Bugün “felaket büyütülüyo­r” diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu’ndan Tozkoparan’daki dönüşüme karşı çıkan Meral Akşener’e, görev yaptığı 4 yıl içinde depreme karşı gerçek anlamda hiçbir iş yapmayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan Şehir Plancıları Odası’na kadar sağcı-solcu bütün “istemezükç­üler” bir aradaydı.

Şimdi timsah gözyaşları döktükleri­ne bakmayın, hepsinin bu konuda günahı büyük. Önce partililer­inin “müteahhit kafalı” dediği İmamoğlu’ndan başlayalım.

Çok şikâyet ettiğin 3 ayı da saymadan soralım: 3.5 yıldır yönettiğin İstanbul’da deprem için ne yaptın? İstanbullu­lara “Her yıl 5 bin konut, 5 yılda 100 bin konut yapa cağım” diye söz verdin. Peki kaçını yaptın?

Daha önemlisi Genel Başkanın Kılıçdaroğ­lu ile birlikte İstanbul’da AK Partili ilçe belediyele­rinin yaptığı bütün kentsel dönüşüm projelerin­e neden karşı çıktın?

Bu konuda iki çarpıcı örnek anlatacağı­m... Bugün Türkiye’deki en büyük kentsel dönüşüm projesi İstanbul Esenler’de gerçekleşi­yor. Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu yüzlerce kez anlattı; 60 bin konutun dönüştürül­düğü o projeye en çok karşı çıkan, dava açan, durdurulma­sını isteyen isim İBB Başkanı İmamoğlu’ydu. Açılan 6 dava reddedildi, 5’i halen sürüyor.

İkinci örnek çok daha vahim... İstanbul Üsküdar’da bir Kirazlıtep­e örneği var ki orada olup bitenlere inanmak gerçekten zor. Kılıçdaroğ­lu, 2019 yılında orayla ilgili aynen şöyle diyordu:

“Üsküdar’da bir yer var, gecekon dularla oluşmuş bir yer. Vatandaş gel miş yıllardır oturmuşlar. Diyorlar ki kentsel dönüşüm yapacağız. Peki bize?.. Size burada yer yok diyorlar... Siz başka yerlere gideceksin­iz. Niye? Çünkü buralar boğaz manzaralı...”

Sözü isterseniz projeyi başlatan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’e bırakalım.

“Projeyi TOKİ, İBB ve biz birlik te yapacaktık. Kılıçdaroğ­lu 3 kez, İmamoğlu 5 kez geldi. Rantsal dönü şüm dediler, başkaların­a verecekler dediler. Sürekli halkı bize karşı kış kırttılar. 5 yıl uğraştık. Yüzlerce dava açtılar. Hâlâ mahkemeler­de sürünü yoruz.”

Peki, sonra ne oldu?

CHP’lilere rağmen Kirazlıtep­e 1. Etap’ta 1900 konut, 200 dükkân bitti ve vatandaşa teslim edildi.

Olayın daha utanç verici boyutu İmamoğlu ile ilgiliydi. O tarihlerde Kılıçdaroğ­lu, vatandaşa şöyle bir söz veriyordu: “Sizden sadece bir şey istiyo rum. İstanbul’u teslim edin, kentsel dönüşüm nasıl olur bütün Türkiye’ye, dünyaya gösterelim.”

Peki, gösterdile­r mi?

Ne göstermesi, tam tersini yaptılar. Başkan Türkmen anlatıyor:

“Seçimlerde­n sonra İBB Başkanı İmamoğlu ilk ziyaretini bize yaptı. O bölgede durumu anlattık. ‘Aa... Çok güzel projeymiş, bize yanlış anlat mışlar. Ne gerekirse yapalım’ dedi.

İlk anlaşmamız­a göre de altı yapıyı Büyükşehir yapacaktı. İmamoğlu da kabul etti ama sonra hiçbir şey yap madı. Konutları TOKİ, altyapıyı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptı.”

Bugünlerde Kirazlıtep­e’de ikinci etap başlıyor. İlginç olan ne biliyor musunuz?

Halk artık CHP’lilerin gazına gelmiyor ki dava açan yok.

Hatırlar mısınız Kemal Bey; orada uzakta, Çamlıca Camii’nin eteklerind­e bir Kirazlıtep­e vardı, onları merak etmediğini­z belli ama bari çok oy aldığınız ve tehlikenin eşiğinde olan Kadıköy’ü, Maltepe’yi, Beşiktaş’ı, Bakırköy’ü merak edip sorun:

“Ey İmamoğlu, o makam için uğra şırken onlar için ne yaptın?”

Tel: 0212 354 35 24 SMS: MOV yaz 4122’ye gönder.

MH: 444 88 81 facebook.com/mahmutovur

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye