Sabah

Bugünlerde aydınlanma­cının romantiği de hiç çekilmiyor

- MELİH

'epremin ilk Ý dakikaları­n dan itibaren “bilimden uzakla şıldığı için başımıza bu felaketin geldi ğini” herkesten bir tur dinliyoruz.

Kadri bilinme miş peygamber pozlarında­ki pro fesörler, bilimin buyrukları­nı yıllardır “tebliğ” ettikleri halde “sapmış” yığınları yola getire mediklerin­den yakınıyorl­ar.

'eprem nedeniyle Instagram yayınları sek teye uğrayan ünlülerimi­z, “Bilime inanın artık ya, lüt fen” diye isyan videoları çekiyorlar.

Siyasileri­n “halkımızın kendini depremde öldürtme mesi” için buldukları çözümse zorunlu coğrafya dersi.

Kusura bakmasınla­r ama sıkıyorlar. Çünkü insanlığın, ta yüz yıl önce rafa kaldırdığı

artık

romantik pozitivizm

demode bile değil.

Yahu gerçekten, insanla rın inançları sebebiyle bilime karşı oldukları için depreme dayanıksız evler yaptıkları­nı, yapılmasın­a izin verdikleri ni, içine girip oturduklar­ını mı düşünüyors­unuz?

Evlerimizi­n, nasıl depreme karşı dayanıklı bina inşa edi leceği bilgisinde­n, teknoloji sinden, mevzuatınd­an mah rum bir ülke olduğumuz için mi yıkıldığın­ı sanıyorsun­uz?

SMS: MA yaz

122’ye gönder. 1.

Geç kalan aydınlanma­cı larımıza, “Uyanın! Sizi mil yonlar takip ediyor, lütfen biraz ciddi olalım” diyece ğim ama nafile...

Baksanıza, pandemide kendini bilimin kilisesi ilan edip farklı tezler ileri süren bilim adamlarını aforoz eden akademinin ilahiyatçı­ları bile bir garip...

O günlerde bugün bili min usul usul “pardon” demeye başladığı aşıla rından üçer beşer olunma sı için fetvalar veriyorlar­dı... Şimdi de “Bilim adamları nın sözü dini buyruktur” falan diyorlar.

Tam da “bilmediğim­iz den değil işimize gelmediğin den” demeleri, deprem yıkı mının ahlaki boyutuna dikkat çekmeleri beklenen günlerde su koyuveriyo­rlar... Modern engizisyon­un papyonlu mürit lerine boyun eğiyorlar.

Siz söyleyin, deprem son rası travma halindeki toplu mumuzu esir alan bu vasat lıktan bilimsel ya da ahlaki bir “ders” çıkar mamız mümkün mü?

1 )aks: 212 5 1

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye