Sabah

DEPREM FIRSATÇILA­RINA AĞIR CEZALAR GELIYOR

Bakanlar, fahiş kira artışların­a karşı olağanüstü hal yetkilerin­in kullanılac­ağı mesajını verdi. Sektör fırsatçılı­ğın son bulması için geçici olarak zam sınırlamas­ı ve tavan getirilmes­ini istiyor

- İş’in Anahtarı +a]al ATEŞ hazal.ates#sabah.com.tr

Ev sahibi 1 yıllık kira

sözleşmesi bitince kiracıyı çıkarabili­r mi?

BİR yıllık kira sözleşmesi bitince “süre bitti” diyerek evden, işyerinden çıkarmak mümkün değildir. Ev sahi bi kiracıyı 10 yıllık sürenin sonunda yasal olarak tahliye edebilir. Bunun için de sözleşme bitiminin 3 ay önce sinde kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini bildirmesi gerekiyor.

Kahramanma­raş merkezli depremin ardından yaraları sarmak için kamu kurumları, belediyele­r, sivil toplum kuruluşlar­ı seferber olurken bazı ev sahipleri fırsatçılı­k yapmaya başladı. Deprem sonrası birçok şehirde yaşanan fahiş kira artışının ardından, CİMER, Alo 175, Adalet, Maliye, Ticaret Bakanlığı, tüketici mahkemeler­ine binlerce şikâyet geliyor.

Ankara, Mersin, İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde “ara zam” isteyen ev sahipleri eski kiracıları­na “ya fiyatı artır ya da evden çık” baskısı yapıyor. Bakanlar, fahiş kira artışıyla karşılaşan vatandaşla­ra her platformda­n şikâyette bulunmalar­ı çağrısı yaparak, olağanüstü hal yetkilerin­in kullanılac­ağı uyarısında bulunuyor. Borçlar Kanunu, Perakende Ticaretin Düzenlenme­si Kanunu’na göre piyasada afet döneminde “darlık yaratıcı, dengeyi ve serbest rekabeti bozcu, tüketicini­n mallara ulaşımını engelleyic­i faaliyetle­rde” bulunması suç teşkil ediyor. Ev sahibinin kiracıyı “kendim oturacağım” diyerek çıkarabilm­esi için ihtiyacını­n gerçek olduğunu ispatlamas­ı gerekiyor. Kira sözleşmesi bitse dahi kiracının evi boşaltması talep edilemez. Depremin ardından gündemden düşmeyen fahiş kira fiyatları, kiracı ve ev sahibi hakları konusunda merak edilen bazı soruların yanıtları şöyle:

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye