Sabah

Erdoğan, “Size âdeta yalvarıyor­um” demişti

- HİLÂL .AP/AN KLODO NDSODQ#VDEDK cRP Wr

Bugünden on yıl geriye dönüp baktığımız­da, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın kentsel dönüşüm konusunda milletine defalarca seslendiği­ni, deprem ihtimaline karşı âdeta yalvarırca­sına uyarılar yaptığını görüyoruz. Size 2012’den başlayarak konuşmalar­ından birkaç kesit aktarmak istiyorum:

5 Ekim 2012

“Amacımız afetler karşısında can ve mal güvenliğin­i sağlayacak bir dönüşümü gerçekleşt­irmek; yani rant değil, insan odaklı bir projeyi hayata geçirmekti­r.”

6 1isan 2013

“Bu kentsel dönüşümler­e, bu kentsel değişime bu ülkede karşı çıkanlar da var. Muhalefet ve bazı çevreler, ne yaparsak yapalım, hangi adımı atarsak atalım zaten karşısında duruyorlar. Kentsel dönüşümün de karşısında duruyorlar.”

24 Mart 2014

“Bize yardımcı olursanız, kentsel dönüşüm değişimi yapmak suretiyle -Allah göstermesi­n- buradaki bir depremde meydana gelebilece­k felaketi ortadan kaldıralım.”

11 1isan 2016

“Biz yapmak için mücadele ederken, birileri de yıkmanın, tahrip etmenin peşinde. Nerede kentsel dönüşümle ilgili bir adım atacaksanı­z bu malum oda işi hemen yargıya götürür. Senin işin yapmak mı, yıkmak mı?”

1 Temmuz 2016

“Şimdi birçok yerlerde diyoruz ki kentsel dönüşüm yapalım. Diyorlar ki “yok”.

Yapmayın etmeyin, gelin bunu yapalım. Allah göstermesi­n bir deprem olsa o depreme dayanıklıl­ığı olmayan binalar var.”

5 Mart 201

CHP’sine, İyi Parti’sinden radikal sol örgütlerin­e dek tüm muhale fet bileşenler­i bir olup ahaliyi ayağa kaldırdıla­r.

Medya desteği ile “rantsal dönü şüm” diyerek süreci baltaladıl­ar.

Barolardak­i örgütlü avukatları­nın desteğiyle de süreci mahkemeye taşıyıp yürütmeyi durdurma kararlarıy­la halkı güvenilmez binalara mahkûm ettiler.

Bunun en acı örneklerin­den birini “CHP’nin kentsel dönüşüme direnişi can aldı” başlıklı yazımda anlatmıştı­m. Hatay’da CHP’nin dönüşümü engel lediği altı mahallede 778 vatandaşı mız hayatını kaybetti.

Deprem bölgesinde daha önce yaptığı konutların tek biri hasar bile almayan TOKİ, Erdoğan liderliğin­de, muhale fetin tüm engellemel­erine rağmen 1 milyon 170 bin konut yaptı.

“İstanbul’u bize verin, kentsel dönüşüm nasıl olur, tüm dünyaya gösterelim” diyen Kılıçdaroğ­lu’nun CHP’si ve “Seçilirsem kentsel dönüşüm garantörlü­ğü yapacağım” diyen İmamoğlu’nun İBB’si yılda 20 bin konut yenileme sözü vermişti. Aradan 3,5 yıl geçti; elde var koca bir hiç. Hem engel oldular hem de iş yapmaya gelince kulakların­ın üzerine yattılar.

Kentsel dönüşüm hayat kurtarır ve başta İstanbul olmak üzere ülke çapında harekete geçilmesi şart.

6M6 H.A \D] ·\H J|QGHr

“Ne olur diyorum, bize yardımcı olun. Bak kiranızı, her şeyinizi veriyoruz, vereceğiz. Yeter ki bu evler boşalsın, biz de oraları yıkalım ve gönüllük esasına dayalı olarak yeni konutları yapıp o sağlam konutlara halkımızı taşıyalım.”

6 Mart 201

“Size adeta yalvarıyor­um, ne olur gelin, bu çarpık yapılaşmay­ı ortadan kaldırmak için, tüm kira bedellerin­izi ödemek suretiyle gönüllülük esasına dayalı olarak buralardan sizi çıkaralım, buraları yıkalım, yaptıktan sonra yine sizi biz buralarda iskan edelim.”

Başkan Erdoğan ve Ak Parti belediyele­ri nerde depreme karşı o yöreyi koruyacak kentsel dönüşüm projelerin­e yönelse, Mimarlar Odası’ndan

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye