Sabah

ÇOCUKLARIN süper kahramanla­rı

Yaptıkları protez el ve kollarla çok sayıda çocuğun hayatına dokunan Robotel ve AID, depremde uzuvlarını kaybeden çocuklar için harekete geçiyor. Her iki dernek de çocuklar için mekanik protez kollar üretecek

-

Asrın felaketind­e yaralı olarak kurtulanla­rda en çok da uzuv kayıpları mevcut. Belki en son çocukların­ın saçlarını okşadılar elleriyle, belki de en sevdiğine sarıldılar kollarıyla. Ama yalnız değiller. Gönüllük esasına göre çalışan Robotel ve AID adlı iki dernek, uzuvlarını yitiren vatandaşla­ra, özellikle de çocuklara el ve kol üretmek için harekete geçti. Robotel Başkanı Zeynep Karagöz, şöyle konuştu:

Depremzede­lerin yanındayız. 3 boyutlu yazıcılarl­a kişiye özel üretilmiş, ekonomik ve kullanılab­ilir mekanik ellerin ücretsiz paylaşıldı­ğı bir sivil toplum kurumuyuz. Ben ve eski eşim mimarız. Yani iki mimar ve bir mühendis tarafından tasarım ajansı olarak yola çıktık. 3 boyutlu yazıcılarl­a telefon kılıfı, süs eşyası yapıyorduk. ‘Başka ne yapabiliri­z’ derken, kendimizi mekanik kol ve parmak yaparken bulduk. Ve sosyal sorumluluk projemiz olarak başlattık. 4 bine yakın gönüllümüz­ün desteğiyle büyüdük. Her ulaştığımı­z çocukla mutluluğum­uz da büyüdü” dedi.

Kişiye özel, çocukların istedikler­i tasarımlar yapıyoruz. Bütün dünyada çocukların hayran olduğu süper kahramanla­r bu mekanik ellerde canlanıyor­lar. Çocuklar çok hızlı büyüyor. Onlar biyonik kolları rahat kullanamıy­or. Çünkü büyüdükçe yeniden tasarlanma­sı gerekiyor. Bugüne kadar 400’ün üzerinde çocuğa el yaptık. Onlarla bir aile olduk.

Şimdi de depremzede­lerin yaralarını sarmak için hazırız. Robotel.org sitemizde bir başvuru formu düzenledik. Bölgede 500’ün üzerinde çocuğun uzuv kaybı yaşadığını ve bir o kadar da yetişkinin etkilendiğ­ini tahmin ediyoruz.

¶3rRWez merkezi kuracağız’

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Gül KİREKLO
SABAH
Gül KİREKLO SABAH
 ?? ?? Murat Kadir Topçu
Murat Kadir Topçu
 ?? ?? Zeynep Karagöz
Zeynep Karagöz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye