Sabah

Asrın felaketine müdahalede Konya örneği...

- OKAN MÜDERRİSOĞ­LU okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr

%üyük afetlerden sonra, toplum psikolojis­inin nasıl seyrettiği­ne ilişkin bilimsel çalışmalar Ankara’nın da gündeminde. Allah bir daha yaşatmasın... Ama büyük yıkımların ardından kitleler yaşadıklar­ını şu sıralama ile yansıtıyor­muş.

1 gnce, kaos ve kriz hali. 2 'erken, öfke hali. 3 6onra, olup biteni anlamlandı­rma, giderek kabullenme hali. 4 Ve nihayet hayata tutunma ve hayatı sürdürme hali.

Bütün bunlarla birlikte... Düne ait kişisel ve kamusal bilanço çıkarma duygusu ise uzun süreli.

★★★

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın dün gerçekleşt­irdiği Adıyaman ziyaretiyl­e bir kez daha depremzede vatandaşla­rla buluşması, onların acılarını paylaşması, helâllik istemesi, geleceğe dair sözler vermesi insani açıdan elbette önemliydi! Ancak belli ki Sn. Cumhurbaşk­anımız da anlaşılabi­lir somut nedenlere ve engellere rağmen ilk 24-48 saati derinlemes­ine sorgulama eğiliminde. Ki bu hassasiyet, ilerisi ve sistemik risklerin kalıcı olarak bertaraf edilmesi açısından oldukça kritik!

Neden?

Çünkü... Kişisel ve kurumsal kapasite olağanüstü zamanlarda anlam kazanıyor da ondan...

Neden?

Çünkü... Vitrinde olanla gerçekte olan arasındaki ayrım büyük sınavlarda belli oluyor da ondan!

Bakınız...

10. yılına yaklaşan Gezi Olayları ve kalkışmaya dönüşen karakteri, bilhassa sosyal medya operasyonl­arı yönüyle AK Parti siyasal genetiğini derinden etkiledi. Bu dönemden çıkarılan derslerle dezenforma­syonla mücadeleye özel önem verildi. Doğru da yapıldı. Tabii bu arada... Sosyal medya kullanımı ve görünürlüğ­ü de bir tür siyasi kritere dönüştü. Maalesef... Sosyal medyada var olma biçimi, sahada olma biçiminin önüne geçmeye başladı. Hatta sahadaki organik siyaset bile, sosyal medya üzerinden servis edilmenin yapay aracı haline geldi. Yani, amaç-araç ilişkisi yer değiştirdi. Haliyle, popüler olanın etkin olduğu ve iş yapabilir sanıldığı algısı, bir olguya evrildi. Kısacası... Herkesin işini yapması ile iş yapar gibi görünmesi arasındaki fark, maliyet üretti.

Kuşkusuz, taraflı tarafsız her kesi min takdirini kazanan iyi örnekler de vardı ve gelecek adına umut dağıttı.

Emeklerine teşekkür edilesi pek çok belediye de depremin yaralarını sarmak için tüm gücüyle dört bir yana koştu. Bazıları siyasi reklam peşinde koşmayı öncelese de kimi muhalefet belediyele­ri de gayreti ile toplumda karşılık buldu.

'edim ya... Konya örneği üzerinde durulmaya değerdi...

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a sordum.

“Bu kadar zorlu bir ortamda... Nasıl oldu da... Çalışmalar­ınız hem can kur tardı hem enkazı kaldırdı hem de dep remzedeler­e aş, moral, barınma, temizlik, yani hayati sürdürüleb­ilirlik kazandırdı?”

Altay, mütevazı biçimde dedi ki...

“En iyi bildiğimiz işi yaptık.” Yani?

“İşimizi yaptık!”

Sonra devam etti:

“Mesleğim inşaat mühendisli­ği. 7 ve üzerindeki depremin ne kadar tah ribat yarattığın­ı hemen öngördüm.

Zira ülkenin her köşesinde eski yapı stoku sorunlu. İtfaiyemiz­e ve iş maki nesi ekiplerimi­ze 06.00’da ‘yola çıkın’ talimatı verdik. Hızlı refleks göster dik. Arkadaşlar­a, ‘Siz, Adana’ya varıncaya kadar gidilecek noktayı bildiririz’ bilgi si verdik. Vali bey de Hatay’a destek olma görevinin Konya’da olduğu nu söyledi. Konya ve Antakya’da kriz masası oluşturduk. İlk gün enkazla rın başında, vatandaşın yanında idik. İhtiyaçlar­ı yerinde tespit edip, ilk aşa mada kendi imkânlarım­ızı kullandık. Böylece zaman kazandık. Şu kadarı nı söyleyebil­irim... ‘Diğerleri deprem ama Antakya’daki felaket!’ Acı varken, acıyı dindirmeye çalıştık ve bunu da Allah rızası; milletin duası için yaptık. Şimdi, biz de kazandığım­ız tecrübe ile kapasi temizi daha da geliştirme­k üzere çalı şıyoruz!”

NOT: 28 ŞUBAT! Bin yıl sürece ği sanılan vesayetin yıldönümün­ün,

6’lı Masa’nın ‘doğum günü’ ile çakışma sı, sizce tesadüf müdür? Yoksa, iki 28 Şubat ‘ruh ikizi’ midir?”

CMYK

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye