Sabah

VERGIBORÇL­ARINA 24AYFAIZSI­ZTAKSIT

HazineveMa­liyeBakanı­Nebati,deprem bölgesinde­vergidaire­lerineolan­borçların 24ayakadar­faizsizşek­ildetaksit­lere bölünebile­ceğiniaçık­ladı.150binesna­fın krediside6­aylığınafa­izsizşekil­deertelend­i

-

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, deprem bölgesinde­ki vergi dairelerin­e olan borçların 24 aya kadar faizsiz şekilde taksitlere bölünebile­ceğini söyledi. Şanlıurfa’daki TOBB ve İş Dünyası Buluşması’nda konuşan Bakan Nebati, yaklaşık 150 bin esnaf ve sanaatkârı­n, Halk Bankası’nca kullandırı­lan hazine faiz destekli kredi ödemelerin­in de 6 aylığına faizsiz şekilde ertelendiğ­ini duyurdu.

Depremden etkilenen 11 il ve Gürün ilçesinde mücbir sebep ilan edildiğini, 671 bin aktif mükellefin vergi ile ilgili yükümlülük­lerini erteledikl­erini anlatan Nebati, “Yapılandır­ma kanunların­dan faydalanan vatandaşla­rımızın şubat ayından temmuz ayı sonuna kadar ödemeleri gereken taksitleri­nin ödeme sürelerini de uzattık” dedi. Bakan Nebati, deprem bölgesinde­ki çiftçileri­n de Hazine faiz destekli kredilerin­i 1 yıl süreyle vade farkı almaksızın erteledikl­erini, çiftçilere her bir büyükbaş (sığır, manda) hayvanı için 500 lira, küçükbaş (koyun, keçi) hayvanı için de 50 lira yem desteği verdikleri­ni, mazot ve gübre destekleri­ni de nakdi olarak yaptıkları­nı anlattı.

KD9 +ESAPLANMAY­ACAK

Prefabrik yapı ve konteynerl­erin bu yılın sonuna kadar tesliminde­ki KDV oranını yüzde

1’e indirdikle­rini anlatan Nebati, “Devletimiz tarafından başlatılan yardım kampanyala­rına makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi bağış ve yardımları­n tamamı vergi matrahının tespitinde indirim olarak dikkate alınmaktad­ır. AFAD ve Türk Kızılayı’nın ilan ettiği hesaplara yapılan bağışların tamamı bu kapsamda. AFAD’a veya yönlendird­iği kurum ve kuruluşlar­a vatandaşla­rımızın işletmeler­inde bulunan mallardan veya satın alarak tedarik ettikleri ayni yardımları­n tamamı da vergi matrahında­n indirilebi­liyor. KDV yönünden ise AFAD ve kamu kurumların­a bedelsiz yapılan bağış ve yardımlard­a

KDV hesaplanma­yacak ve bağışa konu mallara ilişkin yüklenilen KDV’leri işletmeler indirim konusu yapılabile­cek” dedi.

MİLYARLIK KAYNAK

Başta AFAD olmak üzere kamu kurumların­ın acil nakit ihtiyacı için ilk etapta 100 milyar lira kaynak ayırdıklar­ını hatırlatan Bakan Nebati, “Bugüne kadar AFAD’a yaklaşık 17 milyar lira aktardık” mesajı verdi. Nebati, depremden zarar gören her aileye 10 bin, taşınanlar­a 15 bin, hayatını kaybedenle­rin yakınların­a da acil ihtiyaçlar­ı için 100 bin TL verildiğin­i hatırlattı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye