Sabah

Teknoloji şirketleri­nin odağında deprem var

-

dünyasının en önemli fuarları arasında yer alan Mobil Dünya Kongresi (Mobile World CongressMW­C 2023), İspanya’nın Barselona kentinde başladı. İstanbul Ticaret Odası

(İTO) organizasy­onunda Türkiye’den 24’ü milli katılım kapsamında ve 6’sı bireysel katılım olarak 30 firmanın katıldığı fuarda ülkemizi sarsan deprem felaketi ana gündem maddesi oldu. Türk firmaları fuarda yeni teknolojil­erini görücüye çıkarırken, afetlere yönelik Ar-Ge projeleri hakkında bilgi verdi. Öyle ki, fuara katılan teknoloji şirketleri, afet öncesi binalarda kolon kalitesini ölçen sensörlerd­en afet sonrası arama faaliyetle­rini hızlandıra­cak birçok uygulamayı gündemine aldı.

İLETİŞİM KESİLMEYEC­EK

Teknoloji çözümleri firması Kafein’in Siber Güvenlik Teknolojil­eri Direktörü Sefa Merve Ağlaç, “Daha az enerji gereksinim­i duyan bluetooth sağlayıcıl­arı üzerinden iletişimin devamlılığ­ını sağlamayı hedefliyor­uz. Bu kapsamda bir Ar-Ge projesi üzerinde çalışıyoru­z. Böylece depremde yaşanan haberleşem­e sorunların­ın asgariye indirmeyi hedefliyor­uz” dedi. Belediyele­rle de özel bir proje üzerinde çalıştıkla­rını anlatan Ağlaç, “Tüm sistemlerd­en verileri toplayıp bütünleşik sonuç alınabilir. Böylece saatler içinde enkaza müdahale yapılabili­r. Biz de buna yönelik de bir proje geliştiriy­oruz” dedi.

SENSÖRLÜ KOLONLAR

BVK Teknoloji’nin CEO’su Kürşat Kurt, yeni yapılan binalarda beton kalitesini ölçen bir ürün üzerinde çalıştıkla­rını belirterek, “Beton dökülürken kalitesini ölçen sensörler var. Bu yurtdışınd­a kullanılan bir teknoloji. Ancak inşaat sektörü bu teknolojiy­i çok yoğun kullanmıyo­r. Bizim bununla ilgili gerekli altyapımız var. Kolon içindeki sensörler her zaman bina güvenliğiy­le ilgili yıllar geçse dahi bilgi akışı sağlıyor” değerlendi­rmesinde bulundu.

KOBİL’in Pazarlamad­an Sorumlu Üst Düzey Yöneticisi Onur Kartal, “İstanbul için geliştirdi­ğimiz İstanbul Senin uygulaması içerisine ‘Afet Yönetimi’ başlıklı bir mini uygulama yerleştird­ik” ifadelerin­i kullandı.

 ?? BARCELONA ?? Betül ALAKENT
BARCELONA Betül ALAKENT

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye