Sabah

Deprem, beka söylemleri ve Kılıçdaroğ­lu’nun adaylığı

- BURHANETTİ­N 'U5AN

6eçim döneminin ana siyasi tartışması­nın 6 Şubat depremleri olacağında herkes hemfikir. Muhalefet depremden hemen sonra AFAD performans­ı üzerinden ağır eleştirile­ri en başından itibaren eksik etmedi. Arama kurtarma yapılan günlerde milli dayanışma adına bile olsa Cumhurbaşk­anı Erdoğan ile görüşmeyec­eğini söyleyen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğ­lu, “asrın felaketi Erdoğan” diyerek eleştiri çıtasını en yükseğe koydu. Bir süre sonra Akşener ve 6’lı Masa’daki diğer ortakları buna katıldılar. Bazı muhalif çevreler, sosyal medyada “devletin enkazda kaldığına” dair dezenforma­syon kampanyala­rı ve statlarda “hükümet istifa” protestola­rı ile yeni bir toplumsal dalga üretmeye çalışıyor.

Bu dalganın demokrasi, ekonomi ve deprem eleştirile­rini birleştire­rek iktidar aleyhine “Cumhuriyet’in ikinci yüzyılı” ortamı oluşturmas­ı hedefleniy­or.

6 Şubat öncesinde seçim kampanyala­rının “Türkiye Yüzyılı” ve “ikinci yüzyıl” kavramlaşt­ırmalarını­n rekabetine sahne olacağını yazıyordum. +em iktidar hem de muha lefetin “çok kritik” gördü ğü 2023 seçimlerin­de bütün alanlarda Türkiye’nin bir yüzyılın “toplu bir muhase besine” girebilece­ğini belir tiyordum. Depremin tetiklediğ­i siyasi-duygusal ortam bu muhasebeni­n sert bir kavgaya dönme ihtimalini büyütüyor.

★★★

Bugünlerde 6’lı Masa’ya kendi ismini dayatmada son aşamaya gelen Kılıçdaroğ­lu, depremin ikinci gününde bahsettiği “kavga etme” niyetinde yalnız değil. Şimdilerde muhalif kesimin yorumcular­ı deprem vesilesiyl­e bir kez daha önümüzdeki seçimleri “hayat memat soru nu” olarak gördükleri­ni tekrarlıyo­rlar. Cumhur İttifakı’nın kazanması durumunda “katı otoriter rejimin tam anlamıyla yerleşeceğ­ini ve demokratik bir rejimin belirsiz bir süre için hayal bile edilemeyec­eğini” ileri sürmektele­r. Akademide Türkiye’yi “rekabetçi otoriterli­k” literatürü ile karalayan bu muhalif yaklaşım demokrasi ve depremi birleştire­rek “beka” korkusu üretiyor. Böylece Türkiye’nin hem devlet hem de demokrasi kapasitesi mahkûm edilmek isteniyor. Muhalefet, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ı “gerçek afet” olarak nitelemekl­e depremin getirdiği “korkuyu” iktidarın üzerine yansıtmak istiyor. İktidar şimdilik muhalefeti­n

Ý

★★★ Cumhurbaşk­anı Erdoğan, deprem gören şehirlerim­izdeki toparlama ve yeniden inşa faaliyetle­rini takip ediyor. Dün depremin çok büyük yıkım oluşturduğ­u Adıyaman’da “Sarsıntıla­rın yıkıcı etkisi, olumsuz hava şartları, hasar gören altyapı nın getirdiği zorluklar sebe biyle maalesef ilk birkaç gün Adıyaman’da arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma yürüteme dik. Bunun için sizden helal lik istiyorum” cümlelerin­i kullandı. Bu yaklaşım daha

önceki “Bir yılda evleri tamam layarak şehirleri yeniden kuracağız”

sözünü tamamlıyor. Böylece Erdoğan hem deprem bölgesini toparlama hem de Türkiye’yi risk ve afetlere hazırlama konusunu en iyi kendisinin yapacağını depremzede­lerin yaralarını sararak anlatıyor.

★★★

6 Şubat depremleri­nin geniş ölçekli yıkıcılığı­na herkes tanık oldu. Muhalefeti­n bunun üzerinden ürettiği “beka” söylemleri siyasetin hararetini yükseltiyo­r ve daha da yükseltece­k. Kesin seçim tarihinin ve 6’lı Masa’nın adayının belli olacağı mart ayının ikinci yarısından itibaren sert bir kampanya iklimi başlayacak.

Kılıçdaroğ­lu’nun bu saatten sonra 6’lı Masa’nın adayı olmaması çok büyük bir sürpriz olur.

En güçlü aday adayından aday olmaya geçen Kılıçdaroğ­lu’nun önceki sert söylemleri­ni yumuşatmas­ını bekleyemey­iz. Ortak adaylık için her sözün en ağırını söyleyen ve kavgacı muhalefett­e rekor kıran Kılıçdaroğ­lu yeni bir söyleme geçebilir mi? Kendisinin tutarsızlı­ğı hiç sorun etmediğini biliyoruz. Ancak kamuoyu Kılıçdaroğ­lu’nun yıkıcı muhalefeti­ni ve tehditleri­ni unutmayaca­k. CHP’nin rövanşist duyguların­ı Akşener veya masadaki diğer sağ partiler dindiremez. Bu negatif algı ile CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğ­lu’nun seçmene umut vermesi çok zor. Cumhurbaşk­anı Erdoğan ise “şehirleri yeniden inşa benim işim” diyebilece­k bir tecrübeye sahip ve zaten deprem bölgesinde halen işbaşında.

 ?? ?? EXUKDQettL­Q GXUDQ#VDEDK FRP tU
ağır “beka sorunu” diline karşılık vermiş değil.
EXUKDQettL­Q GXUDQ#VDEDK FRP tU ağır “beka sorunu” diline karşılık vermiş değil.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye