Sabah

DÜNYA TÜRKIYE IÇIN TOPLANACAK

BM, AB ve uluslarara­sı finansal kurumlar, depremzede­ler için bir araya gelecek. Donörler konferansı­nda elde edilecek miktar, kısa ve uzun vadede ihtiyaçlar­ın karşılanma­sına ayrılacak

-

Dünyada gerçekleşe­n her felakette yardıma koşan Türkiye’de yaşanan depremleri­n ardından küresel bazda düğmeye basıldı. Martın ikinci yarısında Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve uluslarara­sı finansal kurumlar bir araya gelerek Türkiye’deki yaraların sarılması için destek verecek.

MALİYET 85 MİLYAR $

Brüksel’de gerçekleşt­irilmesi planlanan konferanst­a depremden etkilenenl­er için küresel çapta fonları harekete geçecek. Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanı İsveç adına Uluslarara­sı Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell, Ankara’yı ziyaret ederek depremin etkisini yerinde gözlemledi. Konferans fikrini AB Komisyonu’na İsveç Başbakanlı­ğı taşıdı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,

Hazine ve

Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile bir araya gelen Avrupa Komisyonu üyesi Öliver Varhelyi ve Forssell ile toplantıla­rda depremden etkilenenl­erin nasıl desteklene­bileceği görüşüldü. Ankara’da yapılan taslak çalışmalar­da depremin maliyetini­n 50 milyar dolardan az olmayacağı ve dolaylı maliyetler­le 85 milyar doları bulabilece­ği kaydedildi. Elde edilecek miktar, deprem bölgesinde kısa ve uzun vadede ihtiyaçlar­ın karşılanma­sına ayrılacak.

YÜKSEK KATILIM BEKLENİYOR

Konferansı­n mümkün olduğunca kısa sürede gerçekleşt­irilmesi için çaba sarf edilirken, 16 Mart tarihi öne çıkıyor. Üst düzeyli konferansa katılımın yüksek olması ve bugüne kadarki en geniş katılımın olmasının bekleniyor. Geçen mayıs ayında Varşova’da düzenlenen uluslarara­sı donörler konferansı­nda Ukrayna’ya 6.5 milyar dolarlık ek insani yardım taahhüdünd­e bulunulmuş­tu.

 ?? ??
 ?? Betül USTA ??
Betül USTA
 ?? ANKARA ??
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye