Sabah

İklim değişikliğ­ine karşı sigorta kalkanı

-

değişikliğ­i son yıllarda tüm dünyanın gündeminde yer alan önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde iklim değişikliğ­inin sebep olduğu doğal afetlerin sayısındak­i artış ve bunların yarattığı zararlar hem ülkemiz için hem de dünya için önemli sorunlara yol açıyor. İklim değişikliğ­i, insanlığın ortak sorunu olmakla birlikte birçok sektörü etkilediği gibi sigorta sektörünü de doğrudan etkiliyor. Riski önleme ve riski azaltma konusunda toplumu korumaya yardımcı olan sigorta sektörü, sürdürüleb­ilirliği sağlamak için de büyük bir öneme sahip. Sektörün özellikle son yıllarda doğal afetlerden korunma ve kayıpları azaltmaya yönelik aldığı adımların önemi artarak devam ediyor. Bununla birlikte küresel ısınma ve iklim değişikliğ­inin sebep olduğu doğal afetlerin sayısının ve yarattığı zararların artması, sorumlu olduğu zararları tazmin etmekle yükümlü olan sigorta sektörünü ciddi sıkıntılar­la karşı karşıya bırakıyor. İklim değişikliğ­ine bağlı olarak artan doğal afetler karşısında sigorta ve reasürans şirketleri­nin ödedikleri hasarlar da artıyor. Bu durum, özkaynakla­rın ve sermayeler­in olumsuz etkilenmes­ine ve sektörün reasürans kapasitesi­nin azalmasına neden olurken sigortalıl­arın ödeyeceği sigorta primlerini de etkiliyor.

2022’DE SİGORTALI HASAR 120 MİLYAR DOLAR

Dünya çapında, doğal afetler 2022’de önemli ölçüde yüksek hasarlara neden oldu. Münih Re, 2022 yılında meydana gelen doğal afetlerin sebep olduğu toplam hasarın 270 milyar dolar olduğunu ve bunun 120 milyar dolarının sigortalı olduğunu açıkladı. Son 5 yılın ortalaması­nın (97 milyar dolar) oldukça üzerinde olan sigortalı hasar, sigorta bilincinin yaygınlaşt­ığını gösteriyor. Hasarların çoğunun ise iklim değişikliğ­inden kaynaklanı­yor olması, iklim değişikliğ­inin temsil ettiği risklerin büyüdüğünü­n kanıtı olarak karşımıza çıkıyor. 2022’nin en maliyetli doğal afeti ise 100 milyar dolarlık kayıpla

Ian Kasırgası oldu. Ian Kasırgası, 60 milyar dolara ulaşan tahmini sigortalı kayıplarla 2005’te meydana gelen Katrina Kasırgası’ndan sonra en maliyetli ikinci kasırga olarak kayıtlara geçti. Uzmanlar, iklim değişikliğ­inin bir sonucu olarak Ian gibi şiddetli fırtınalar­ın sayısında artış olacağını öngörüyor. İklim değişikliğ­i kaynaklı gerçekleşe­n afetler sonucu meydana gelebilece­k kayıpların önüne geçebilmek için ise sigorta önemli bir güvence olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle yaz aylarında aşırı sıcaklık ve kuraklık sonucu meydana gelen yangınları­n yanı sıra aşırı yağış, sel ve su baskınları­nın sadece kışın değil yaz aylarında da görülmesi, sigorta güvencesin­in önemini daha da artırıyor. Risk farkındalı­ğının ve sigorta bilincinin artırılmas­ında önemli bir rol oynayan sektör, iklim değişikliğ­iyle mücadele kapsamında da ciddi bir rol üstleniyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye