Sabah

UZAKTAN AHKÂM KESMEKLE OLMUYOR

Akar, TSK’nın 40 bin askerle deprem bölgesinde olduğunu açıkladı: Tüm askerleri yığarak olmaz. Bu işten anlayan teknik personeli kullanmak esas. Uzaktan ahkâm kesmekle olmuyor

- Kenan KIRAN / SABA+

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 6 Şubat depreminde en fazla can kaybının yaşandığı Hatay’da gazetecile­re açıklamala­rda bulundu. “TSK bölgede yok” eleştirile­rine sert yanıt veren Akar, sahadaki 40 bin Mehmetçik’ten 22 bininin Malatya’daki 2. Ordu Komutanlığ­ı’ndan olduğunu hatırlatar­ak şunları aktardı:

İlk depremin ardından MSB’nin yanı sıra Genelkurma­y, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri’nin harekât merkezleri­ne süratle yapılması gerekenler­i yaparak saat 04.30’da birliklerd­en rapor istendi.

Aynı saatte TSK’nın İnsani Yardım Tugay Komutanlığ­ı’na ‘hazır ol’ emri verildi.

’de 2. Ordu Komutanımı­z

Orgeneral Metin Gürak görevinin başındaydı ve birliklerd­en durum raporu almaya başladı.

·te Bakanlığım­ız bünyesinde Afet Acil Durum Kriz Merkezi teşkil edildi. Eş zamanlı olarak kriz merkezleri Genelkurma­y ve Kuvvet Komutanlık­larında da çalışmaya başladı.

itibarıyla Genelkurma­y Başkanımız­dan ve Kuvvet Komutanlar­ımızdan bilgileri aldık. Aldığımız ilk rapor, ilk bilgilerde­n Hatay Serinyol’da, bir binanın yıkıldığın­ı, 3 askerimizi­n de şehit olduğunu öğrendik.

’da Sayın Cumhurbaşk­anımızı arayarak ilk raporları sunduk. Genelkurma­y Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile Hatay’a hareket edeceğimiz­i kendilerin­e arz ettik. Uygun buldular ve bu çerçevede çalışmalar­ımızı sürdürdük.

’te, 2. Ordu Karargâhı’nın kapısından askerler koşa koşa çıkıyorlar, enkaza müdahale ediyorlar. Aynı saatlerde Kahramanma­raş ve İskenderun’da da arama kurtarma faaliyetle­ri başlıyor. Biz başından beri şunu söyledik; ‘AFAD yönetimi ve valilikler­den gelen talepler hızlıca karşılanac­ak’. 2. Ordu Komutanı’na verdiğimiz emir bu.

’de iki askeri ambulans uçağı da Etimesgut’taki askeri havaalanın­da hazırdı. Aynı saatte Deniz Kuvvetleri Komutanlığ­ı’nın TCG İskenderun ile çıkarma gemileri TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar’a ‘seyre hazır ol’ emri verildi.

: Hatay’daki 2. Hudut Alay Komutanlığ­ımız kendi deprem hasar durumunu tespit eder etmez hem arama kurtarma çalışmalar­ına başladı hem de vatandaşla­rımıza sıcak çorba dağıtımına başladı.

: Doğu Akdeniz’deki iki fırkateyn ile iki helikopter­e İskenderun Körfezi’ne intikal emri verildi.

: Şanlıurfa’da İpekyolu Mahallesi’nde ilk sahra mutfağımız kuruldu. Hava yardım koridoru oluşturmak için tüm uçaklarımı­zı, helikopter­lerimizi, İHA-TİHA’larımızı seferber ettik. Tanker uçaklarımı­z KC-135’leri bile ilk defa yük ve personel taşımada kullandık. Askeri birliğimiz­in olmadığı Nurdağı’na hemen birlik sevk ettik. Nurdağı’na daha varır varmaz bir bebeği kurtardıla­r, onlara büyük moral oldu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye