Sabah

Deprem bölgesinde­n göç edenler geriye döner mi?

- MEHMET mbarlas@sabah.com.tr

Tarih boyunca Türk milleti göçebe likle anılmıştır. Çeşitli dönemlerde Türklerin bir kıtadan başka bir kıtaya bazen isteyerek bazen zorunlu olarak göç etti ğini görürsünüz. Yakın tarihimize baktığımız da bu kaderimizi­n değişmediğ­ine şahit olursu nuz. Hatırlarsı­nız 1980’li yıllarda Bulgarista­n zulmünden kaçan soydaşları­mız Türkiye’ye göç etmişti. 19. yüzyılın ortasında Rusya’dan Anadolu’ya yüz binlerce Türk göç etmiş, bazı soydaşları­mız bu yolculukta Karadeniz’in dal galı sularında yaşamını yitirmişti. Bu örnekle ri çoğaltabil­iriz.

Şimdi yine büyük bir göç hareketiyl­e karşı karşıyayız. Ülkemizin 11 ilini kapsayan Kahramanma­raş merkezli “asrın deprem faciası”nın sonrasında büyük bir göç hare keti başladı.

Bu konuda araştırma yapan sosyologla­r, göç edenlerin hiçbir zaman geriye dönmediği ni söyler. Sosyologla­r, göç edenlerin geri dön memesini bir kader olarak görebilir. Ancak bu kez durum farklı. Türkiye’nin deprem böl gesinin demografik yapısının korunması bir “milli güvenlik meselesi”dir. Özellikle Hatay’dan göç eden her vatandaş bunun far kında. Kendisine mikrofon uzatılan vatan daşlar, “Bir gün mutlaka Hatay’a döne ceğiz” diyor. Evet bu göçün mutlaka geri dönüşü olmalıdır.

Tabii geri dönüşün sağlanması için önce kalıcı konutlar tamamlanma­lı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 202 bin binanın yıkılmış veya yıkılacak olduğu nu açıkladı. Geri dönüş için her binanın yeni den yapılması gerekiyor. Peki bunu kim yapa bilir? Bugüne kadar doğal afetlerin hepsinde sözünü tutan Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “bir yıl sonra yeni şehirlerin tamamlanac­a ğı” sözünü verdi. Peki insanları çürük binalar da yaşamaya mahkûm etmek ve kentsel dönü şümün önüne geçmek için dava üzerine dava açan muhalefeti­n yeni şehirler kurabilece­ğine inanıyor musunuz? Emin olun birbirinin kuyu sunu kazan 6’lı Masa’nın tek bir ortağı bile buna inanmıyord­ur. 14 Mayıs 2023 seçimleri nin önemi depremden sonra bir kat daha arttı. Eğer bu bölgede demografik yapının değiş mesini istemiyors­ak, bölgenin tarihsel doku suna uygun yeni şehirler yapacak bir hükü meti işbaşına getirmekte­n başka çaremiz yok.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye