Sabah

600 BIN KONUT IÇIN YOL HARITASI HAZIR

Deprem bölgesinde yıkık ve ağır hasarlı 600 bin konut için tüm taraflar seferber oldu. İnşaat malzemecil­eri fiyatları sabitledi, müteahhitl­er “Her türlü desteği sunmaya hazırız” dedi. Hedef 1 yılda depremzede­yi sıcak yuvasına kavuşturma­k

-

1

1 ilde büyük yıkıma sebep olan depremin yaralarını sarmak ve depremzede­leri kalıcı konutların­a yerleştirm­ek için hükümetin yol haritası netleşmeye başladı. Bölgede yıkılan ve ağır hasarlı durumundak­i 600 bin konutun ivedilikle yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı, depremden etkilenen illerde şehirlerin çeperlerin­deki rezerv alanlarda çalışmaya başladı. Buralarda TOKİ bünyesinde üretilecek konutların ihaleleri hızla yapılırken, temeller atılıyor. Şehir merkezleri­nde ise bilim adamlarıyl­a çalışılıp master planlar oluşturula­cak. 11 ildeki topyekun inşaa harekâtına herkes destek vermek istiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı ile toplantıla­rda inşaat malzemecil­eri ‘fiyat sabitleme’ sözü verirken, müteahhit firmaları da makine-ekipman, işçi, mühendis desteği sunacaklar­ını belirtti.

Depremzede­ler için inşa edilecek kalıcı konutların yerlerinin belirlenme­si amacıyla bilim insanlarıy­la görüşmeler yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanı Murat Kurum, Gaziantep’te müteahhit ve inşaat

malzemesi üreticiler­iyle de ayrı ayrı toplantıla­r gerçekleşt­irdi. Deprem bölgesinde kalıcı konutlar için, üreticisi, inşaatçısı, işçisi, mühendisi, mimarı ile hep birlikte bu süreci yürütmek zorunda oldukların­ı söyleyen Kurum, “Devletin gücünü bugün vatandaşa gösterme, her türlü imkânı vatandaşa verme günü. Bunu da hep birlikte yapmak zorundayız. Bunu yapacak güce ve kudrete sahibiz. El birliği içerisinde bu süreci doğru yönetmek zorundayız" dedi.

DEVASA RAKA0LAR

Söz konusu konutların aynı anda inşa edilmesi için ciddi bir makine ekipman, kalıp, işçi, inşaat malzemeler­i ve tünel kalıp ihtiyacı ortaya çıktığını söyleyen sektör temsilcile­ri SABAH’a yaptıkları açıklamada, “Ülkenin yüzde 15’i yıkılmış durumda, şu anda ihtiyaç duyulan her malzeme devasa rakamlara tekabül ediyor. Sektörümüz­de bu konuda ciddi bilgi birikimini­n yanı sıra gerekli ekipman mevcut. Biz sektör olarak bunu yapabilece­k güçteyiz. Hepimiz üzerimize düşen ne varsa fazlasıyla yapmaya talibiz” mesajı verdi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye