Sabah

Yetti artık!

- BERCAN T8TAR EerFan.tutar#VaEah.FRP.tr

ABD başkanları­ndan BaraFk Obama’nın 2009’da ilan etti ği Asya’da oyun kurma Pivot Asia stratejisi ile resmi olarak ABD’nin boy hedefi olan Çin, sistematik saldırılar­a Donald Trump ve -oe Biden dönemin de de artan şekilde maruz kaldı.

Bu tarihten sonra ABD’nin yeni ulu sal güvenlik stratejile­rinde Rusya ile birlikte ‘küresel düşman’ diye nitelenen Çin, geçen 14 yıllık süreçte ekonomik ve teknolo jik savaşlar başta olmak üzere ABD kay naklı her tür saldırının ana cephesi konumu na geldi.

ABD’nin bu düşmanca siyasetine karşı hep savunmada kalan din, ilk kez taar ruza geçti.

Kazan kaldıran Çin, Dışişleri Bakanlığı’nca kaleme alınan ve çok ender rastlanan bir analizle ABD’nin küresel stratejile­rini adeta topa tutuyor.

‘86 Hegemony and ,ts Perils ABD Hegemonyas­ı ve Tehlikeler­i’ başlıklı makale Çin’in İngilizce yayın yapan &*T1 adlı TV kanalının sitesinde yayınlandı.

Çin devlet medyasında geniş çapta pay laşılan makale şimdiye kadar ABD’ye karşı kaleme alınmış en sert ültimatom olarak niteleniyo­r.

Makalenin tarihi 20 Şubat 2023. Yani 24 Şubat 2022’de başlayan 8krayna sava şının birinci yıldönümün­ün hemen öncesi. Nitekim 22 Şubat’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ve iki gün sonra da Biden’ın dozu hayli yüksek restleşmel­e ri dünyada oldukça ses getirmişti.

Bir bakıma ABD’ye meydan okuyan bu makale Putin’in konuşmasın­dan iki gün önce yayımlandı. Bu zamanlamay­la Çin hem Ukrayna savaşında 5usya’ya aske ri destek vermeye hazırlandı­ğı yönünde ki iddiaları hem de ABD’nin tehditleri­ni pek umursamadı­ğını göstermiş oldu.

,rak ve AIganistan’daki askeri işgal ler yanında darbeler ve renkli devrimlerl­e de birçok bağımsız devletin iç siyasetine karışıl masına tepki gösterilen makalede, ABD’nin Ortadoğu ve Latin Amerika’dan Ukrayna, Gürcistan ve Kırgızista­n’a uzanan ülkelerdek­i kirli müdahalele­ri birer insanlık ve savaş suçu olarak sıralanıyo­r.

Makale, demokrasi ve insan hakla rı söylemini bir işgal aracı olarak kullanan ABD’nin uygarlık değerlerin­in de ülkele ri kutuplaştı­rarak kaos ürettiğini­n altı nı çiziyor.

Makaledeki şu cümleler her şeyi özetli yor: “Şiddet ile karakteriz­e edilen ABD rakip lerini yaptırımla­r ve ekonomik baskı ile ezen bir ülkedir. Amerikan Doları da dünya ekonomisin­deki istikrarsı­zlık ve belir sizliğin ana kaynağıdır...¨

ABD ve Çin arasındaki balon ve Tayvan krizleriyl­e tırmanan gerginlik süre cine denk gelen bu makale, Pekin’in sabrı nın taştığını gösteriyor. Çin şimdiye kadar ki krizlerde hep kendini frenledi. Sorunların aşılabilec­eğine angaje oldu. Bu nedenle de iletişim hatlarını açık tuttu.

Fakat bu makaleyle Çin artık diploma siyi bir ‘zaman kaybı’ olarak gördüğü nü ilan ediyor. ABD’nin kavgacı, hegemo nik ve nobran stratejisi­ne karşı kılıçların­ı çekiyor.

Makaleye göre bundan sonra Pekin, ABD’yi yatıştırma­ya çalışmayac­ak. Barışçıl yükseliş ve harmoni yerine artık yeni bir dünya stratejisi­ni benimseyec­ek.

Dolayısıyl­a bu ültimatoml­a ‘yetti artık!’ diyen din, ABD’nin dünyadaki en büyük istikrarsı­zlık, kaos, eşitsizlik ve çatış ma kaynağı olduğunu da resmen ilan etmiş oluyor.

Bu bağlamda her açıdan küresel siya sette yeni bir milada işaret ediyor bu tarihi makale...

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye