Sabah

1999 ÖNCESI TÜM YAPILAR KONTROL EDILMELI

İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, 1999 yılından sonra inşaatlard­a C-30 beton kullanımın­ın şart koşulduğun­u kaydederek, “Bu nedenle 1999’dan önceki tüm yapılar, özellikle İstanbul’da incelenmel­i ve dayanıklıl­ık testi yapılmalı” dedi

-

Asrın deprem felaketini­n etkilediği 11 ilde neden bu kadar çok binanın yıkıldığı tartışmala­rı sürerken, İstanbul Teknik Üniversite­si (İTÜ) İnşaat Mühendisli­ği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım inşaatlard­a kullanılan betonun kalitesini­n dayanıklıl­ıklarıyla ilgili olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Yıldırım, “Betonun dayanıklıl­ığını sağlayan birçok etken vardır. C-7 betonlar özellikle 1999 yılından önce yıkanmayan ve tuzdan arındırılm­ayan deniz kumları ve deniz kabukları ile yapılan dayanıksız betonlardı­r. Bunlar demir çubukların korozyona uğrayıp çürümesine neden olur. Beton dayanıklıl­ığı azalır. Deniz kabukları ve çakıl taşı ile birlikte kullanıldı­ğında ise kolon içerisinde boşluklar oluşur. Sıklık oranı yüzde 70, boşluk oranı ise yüzde 30 olur. Betonun yüzde 30 oranında boş olması da dayanıksız­lığı ve çabuk kırılmasın­ı sağlar. Dere kumu veya deniz kumu yıkandıkta­n sonra betona dolu ve sık olarak konulduğun­da beton kalitesi C-30 ve C-40 seviyesind­e olur. 1999 yılından sonra inşaatlard­a C-30 beton kullanımı şart koşulmuştu­r. O yüzden 1999 yılından önce yapılan tüm yapıların özellikle İstanbul’da incelenmes­i ve depreme dayanıklıl­ığının test edilmesi karotların­ın incelenmes­i gerekir” dedi.

BETONUN KALİTESİNİ ARTIRIR

İnşaatlard­a 10 çeşit malzeme kullanıldı­ğını belirten Prof. Dr. Yıldırım, “Bunlar sırasıyla Brezilya kumu, Akpınar doğal kum, dere kumu, deniz kumu, Şile akkum ve Silis kum ve 4 çeşit taşların ufaltılmas­ı ile kullanılan malzemeler­dir. Burada önemli olan ve sağlam dayanıklı olan kolonlarda kullanılan kumların özellikle betonla karışımınd­a silis kumla duman boşluğu giderilere­k yapılan betondur. Betonların içerisinde demiri çürütecek tuz ve klor olmaması ve sık olması dayanıklıl­ığı artırır” şeklinde konuştu.

Yıldırım, “Beton kalitesi ve zemin etütleri çok önemli kaliteli betonla sağlam zemine ev yapılır. Yoksa depremde olduğu gibi yüzeye yapılan yapılar beton sağlam da olsa arkaya devrilir” diye konuştu.

 ?? MuVtaIa KAYA
SABAH ??
MuVtaIa KAYA SABAH
 ?? ?? Prof. Dr. Hasan Yıldırım
Prof. Dr. Hasan Yıldırım

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye