Sabah

Geri sayım başladı

- HASAN BASRİ YA/d,N KaVan.yaOFin#VaEaK.FoP.tr iki ayağı bir pabuca girdi. SMS: HBY yaz 4122’ye gönder.

Seçimin ertelenme tartışmala­rı na Cumhurbaşk­anı Erdoğan son noktayı koydu. Daha önce ilan edilen 14 Mayıs’ta seçimin yapılacağı­nı duyurdu. Hazirana bile kalmayacak.

Bu demek ki, 10 Mart’ta Erdoğan seçimi ilan edecek. Bu nedenle muha lefetin aday belirleme takvimi iyice sıkıştı diyebiliri­z. Ne yapıp edip muha lefetin 10 Mart’a kadar bir aday belirle mesi gerekecek. Aksi durum bir skan dal demektir. Yaklaşık üç yıl boyunca yüzlerce ikili görüşme, onlarca altı lı masa toplantısı yapan muhalefet, bir arpa boyu yol gidemediği­ni milletin gözüne iyice sokmuş olur.

Bu zamana kadar aday belirleye memiş olmaya çeşitli mazeretler üretile biliyordu ancak artık dananın kuyruğu kopuyor ve mazeret şansı da kalmadı. Dokuz gün içinde bir adayın belirlen mesi gerekecek. Hatta mümkünse bu hafta içinde olmalı ki, zevahiri kurtarsın.

Muhalefett­en gelen açıklamala­ra bakılırsa 2 Mart, yani bugün aday açık lanacakmış. Ben pek de emin deği lim. Açıklansa bile korkunç bir oldubit tiyle karşı karşıyayız demektir. Çünkü hepimiz biliyoruz ki, şimdiye kadar anlamlı bir müzakere süreci yürümedi.

Basın üzerinden tarafların gündem şekillendi­rme ve sataşma mesaj ları

dışında hiçbir tartışma olmadı. Normal şartlarda şubat ayının başında adaylık konularını “müzakere etme ye başlayacak­larını” söylemişle­rdi. Böylece mart başına kadar yaklaşık bir aylık bir müzakere sahnelenec­ekti. Tam bir müzakere olmasa da en azından “ortak akıl” gibi ifadelere sıkça baş vuran muhalefet görüntüyü kurtarabi lirdi. Fakat deprem araya girince bütün hesaplar bozulmuş gibi duruyor.

Kılıçdaroğ­lu adaylık konusun da hâlâ ısrarlıysa önce küçük partile ri turlaması ve Akşener’in önüne bu küçük partilerin desteğiyle çıkması gere kecek. Küçük partiler ise milletveki­li pazarlığı yapmak için diretecekt­ir. Fakat bu diretme için fazla zaman kalmadı. Küçük partiler bir yana zamana en çok ihtiyacı olan taraf Akşener. Asıl pazarlı ğı o yapacağınd­an en çok onun zama na ihtiyacı var. Ama Kılıçdaroğ­lu, dört küçük partiyi dolaşmayı uzatıp Akşener’in karşısına son gün çıkma yı da seçebilir. Bu bir “ya sev ya terk et” projesidir. Sonucunun ne olacağını hep beraber göreceğiz.

Son günlerde başka bir ihtimalden de bahsediliy­or. “Kılıçdaroğ­lu’nun deprem sonrası gözü korktu” diyen ler var. Bunlar Kılıçdaroğ­lu’nun aday olmayacağı­nı; çünkü deprem hasarların­ı karşılaman­ın imkânsız olduğunu düşün düğünü söylüyor. Ne derece doğrudur bilmem ama bunun sonuçları da muha lefet için vahim olur. O zaman ya bele diye başkanları seçenekler­ine dönülecek demektir ya da siyaset dışı aday fikri ne. Siyaset dışı aday için artık çok geç. Seçime iki buçuk ay kaldı.

Belediye başkanları için de bu zamana kadar zinhar aday olma yacak açıklamala­rı yapılmıştı. Kılıçdaroğ­lu eğer İmamoğlu’nu kabul ederse kendi koltuğunun altına dinamit koymuş olur. Mansur Yavaş’ı kabul ederse iktidar hayali kuran CHP’lileri yüzüstü bırakmış olur.

Yani neresinden bakarsanız bakın dokuz gün çok kısa ve muhalefet bu süreci yönetemeye­cek gibi görünüyor. Bu zamana kadar ağustosböc­eği gibi saz çalıp şarkı söyleyen muhalefe tin

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye