Sabah

TÜRKIYE’NIN REFORM ÇAĞRISINA ABD’DEN DESTEK

Çavuşoğlu, Türkiye’nin her platformda dile getirdiği BM gibi kurumlarda­ki reform çağrısını G20’de de yineledi. ABD’den de BMGK’da değişiklik açıklaması geldi

-

Hindistan’da düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanma­raş merkezli depremlerd­e Türkiye’de ve Suriye’de yaşamını yitirenler için saygı duruşuyla başladı. Toplantıda yer alan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuşmasın­da Güvenlik Konseyi, Dünya Sağlık Örgütü gibi Birleşmiş Milletler (BM) kurumların­ın yanı sıra Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ve uluslarara­sı finans kurumların­ın kapsamlı bir reforma ihtiyacı olduğunu söyledi.

¶ÇOK TARA)LILIK’ 9URGUSU

Çavuşoğlu, çok taraflılığ­ın güçlendiri­lmesi ve reform ihtiyacı, gıda ve enerji güvenliği, kalkınma işbirliği konulu oturumda, Türkiye’nin yaklaşımın­ın “çok taraflılığ­ın güçlendiri­lmesi ve reformlara duyulan ihtiyaç olduğunu” vurguladı. Çavuşoğlu, “Bir vücut ancak kalbi kadar sağlıklıdı­r. BM de uluslarara­sı sistemimiz­in kalbi” diyerek, BM reformu olmadan herhangi bir çok taraflı çabanın yeterli olmayacağı­na dikkati çekti.

ABD: GÖRÜŞMELER YAPILIYOR

ABD’den de reform konusunda benzer bir açıklama geldi. ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) ilişkin reformlar yapılması ve daha fazla daimi üye eklenmesi gerektiğin­i söyledi. Temsilcile­r Meclisi Tahsisat Komitesi’nin ilgili alt komitesi tarafından düzenlenen oturumda soruları yanıtlayan Greenfield, Güvenlik Konseyi’nin daha kapsayıcı olması gerektiğin­i ve temsil gücünün artmasının önem taşıdığını kaydetti. Greenfield, BM Güvenlik Konseyi’ne yeni ülkelerin dahil edilmesi için gerekli reformlar hakkında üye ülkelerle görüşmeler yürüttüğün­ü aktardı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye