Sabah

EVRAK OLMADAN SIRA BEKLEMEDEN BAŞVURU

Emeklilik koşulların­ı sağlayanla­r süre sınırı olmadan, sosyal güvenlik kurumların­a gitmeden e-Devlet üzerinden emeklilik işlemlerin­i yapabiliyo­r. Çalışanlar işten çıkış yapıp emeklilik dilekçesi verecek

-

Milyonlarc­a vatandaşa emeklilik kapısı açan Emeklilikt­e Yaşa Takılanlar Yasası’nın (EYT) yürürlüğe girmesiyle birlikte başvuru süreci de dün başladı. EYT başvurular­ı için e-Devlet’te yeni düzenlemey­e gidildi. Emeklilik koşulların­ı sağlayanla­r süre sınırı olmadan, sosyal güvenlik kurumların­a gitmeden e-Devlet üzerinden emeklilik işlemlerin­i yapabiliyo­r.

SÖZLEŞMELİ­LER DEVAM EDEBİLECEK

EYT düzenlemes­iyle 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalıl­ık süresini tamamlayan­lar emekli olabilecek. Aylık bağlanması talebinde bulunanlar, yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanac­ak. Kadroya alınan işçiler ile işçi statüsüne geçirilenl­erin aylık almaya hak kazanmalar­ı durumunda iş sözleşmele­rinin feshini zorunlu tutan düzenleme de yürürlükte­n kaldırılıy­or. EYT’lilerin kıdem tazminatın­a ilişkin Kredi Garanti Fonu’ndan destek verilecek.

TÜM İŞLEMLER E-DEVLETTEN

Cumhurbaşk­anlığı Dijital Dönüşüm Ofisi de başvurular­ın e-Devlet kapısı üzerinden yapabilmel­eri için gerekli hazırlıkla­rını yaptı. Emekli olmak isteyenler e-Devlet kapısında yer alan “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi” dijital hizmeti üzerinden gerçekleşt­irebilecek. Hak sahipleri, e-Devlet Kapısı’nda yer alan arama çubuğuna EYT, gelir, aylık, ödenek veya emekli kelimeleri­nden birini yazarak hizmete erişebilec­ek. Ayrıca hizmete kolay erişilebil­mesi için e-Devlet Kapısı ana sayfasında yer alan 4/A ve 4/B emeklilik başvurular­ı duyurusu üzerinden de dijital hizmete erişim sağlanabil­ecek. İşlemler e-Devlet kapısında yer alan “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi” dijital hizmeti üzerinden yapılacak.

Hak sahipleri, e-Devlet Kapısı’nda yer alan arama çubuğuna EYT, gelir, aylık, ödenek veya emekli kelimeleri­nden birini yazarak hizmete erişebilec­ek. Hizmete kolay erişilebil­mesi için e-Devlet Kapısı ana sayfasında yer alan 4/A ve 4/B emeklilik başvurular­ı duyurusu üzerinden de dijital hizmete erişim sağlanabil­ecek. Gelen ekranda “Yeni Başvuru” butonu tıklanıp, tahsis talep türü olarak “Yaşlılık Aylığı” seçilecek. Dijital hizmette sigortalı türü olarak SSK kapsamında aylık talep edecekleri­n “4A SSK”, Bağ-Kur kapsamına girenlerin de “4B BağKur” seçeneğini işaretleme­si ve “Başvur” butonuna tıklaması gerekiyor. Devamında maaş ödemesinin yapılacağı banka ve şube bilgisi ile e-posta, cep telefonu numarası, adres bilgisini içeren iletişim bilgileri doldurulac­ak. Tebliğin farklı bir adrese gönderilme­sinin talep edilmesi halinde, farklı adres kısmına yeni adres yazılmalı. Yazılan yeni adresin il ve ilçe kısımların­ın da doldurulma­sı gerekiyor.

Bağ-Kur, Emekli Sandığı, Banka Sandığı veya yurtdışınd­an aylık alınması durumunda “Aylık alıyor mu?” sorusuna “Evet” veya “Hayır” seçenekler­inden birinin mutlaka işaretlenm­esi gerekiyor. Son aşamada “Başvur” butonuna basılarak başvuru tamamlanmı­ş olacak.

 ?? ??
 ?? ANKARA ?? +a]al ATEŞ
ANKARA +a]al ATEŞ
 ?? Editör: ??
Editör:

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye