Sabah

‘Yüksek statü’lü enkaz!

- KaVPHt EaEaRJOu#VaEaK FRP tr Instagram başka bir gezegen... SMS HASMET ya] 122’yH J|QGHr 1 TL MH 88 81 IaFHERRN FRP KaVPHtEaEa­RJOu VaEaK

3andemide gördük. .itleler “korku”yla akıllarını kaybedebil­iyorlarmış... Muhtemel “İstanbul depremi” rüzgârının yakın gelecekte akılcı bir ara yışa mı yoksa korkuyla sürüklenen bir topluma mı kapı açacağını merak ediyorum.

★★★

Beyaz yakalılar arasında deprem çan tası furyası aldı yürüdü.

Çantaların fiyatları 1400-4000 arası değişiyor.

Fakat çantalarda polar battaniye, hatta dikiş seti bulunması bile şunu gösteriyor: Deprem çantası “enkaz altında” değil “enkaz arasında”, yani korunaklı inşa edilmiş bir blok içinde kaldığınız­da ancak anlam kazanabili­yor.

Bir Netflix dizisinin hayata geçirilmes­i gibi bir şeyden söz ediyoruz.

★★★

Hep İstanbul’dan konuşuyoru­z ya, İzmir’in bazı semtlerini­n durumunun ne kadar kritik olduğu unutuluyor.

Büyüklüğü 6 civarındak­i depremler bile tehlikeli. Üstelik Rönesans Rezidans tipi felaketler­e yol açılabilec­ek yapılaşmal­ar var: Özellikle Mavişehir, Bostanlı, Çiğli çevresi...

Şimdi İzmir medyası zemin sıvılaşmas­ının yüksek olduğu Mavişehir gibi çok katlı yerleşimle­rin taşınmasın­ı tartışıyor.

İzmir’de çok zaman geçirdiğim yıllardan bilirim; zeminin basbayağı su olduğunu bilmeyen var mıydı? Yoktu.

Ama kimse “Durun, yapmayın!” demedi; yetmedi, semtin etrafı da yeni sitelerle dolduruldu. Zeminin zayıflığın­ı dile getirmeyen tek bir Mavişehirl­i tanımadım, hatta her depremde nasıl sallandıkl­arını heyecanla anlatıyorl­ardı ama orada yaşamanın “yüksek statü” haline getirilmes­inden çok memnundula­r.

★★★

Uzun süreler İstanbul’da yaşadıktan sonra memleketin­e dönen bir okurum şöyle diyor: “Bugün sürekli İstanbul’un nüfusu azaltılmal­ı diyen tanıdıklar­ımın hepsi son yıllarda İstanbul’a yerleşenle­r...”

★★★

Üç akşamdır, oturduğum siteye geldiğimde otopark yerlerinin ferahlığı dikkatimi çekiyor.

Ne o?

Yoksa “korkutucu söylemler” emeklileri yazlıkları­nda yaşamaya mı itti?

Şu dıştan hoş fakat inşaat malze meleri çok fena yazlıklar hani...

Tahmini bir liste yaptım, nerelere gitmiş olabilirle­r diye; hepsi de ciddi fay hatlarında çıktı.

★★★

Bir Instagram fenomeni, “6 Şubat sabahı deprem olduğu bilgisini aldım, telefonumu kapattım. Hakkında hiç konuşmadım. İkinci gün eşimin endişeli ifadesinde­n bir şeyler çıkardım” diye yazmış ve baktım, takipçiler­inden alkış almış.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye