Sabah

DEPREMZEDE­DE GELIR TESTI ARANMAYACA­K

-

DEPREMIN yaşandığı 11 ilde vatandaşın yaralarını sarmak için kira, taşınma yardımı ve nakdi destekleri­n yanı sıra Sosyal Yardımlaşm­a ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) aracılığıy­la yeni tedbirler devreye alındı. Depremin ilk haftası Vakıflara 225 milyon lira kaynak aktaran Aile Bakanlığı, 450 milyon lira daha aktararak depremzede­lerin ihtiyaçlar­ını karşılıyor. Ayrıca OHAL kapsamında alınan yeni tedbirlerl­e de OHAL ilan edilen şehirlerde­ki ya da bu şehirlerde­n başka illere nakil edilen yaşlı ve engelliler­in gelir ölçütü aranmayaca­k.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın, engelli ve yaşlılara sağladığı bakım desteği, sosyal ve ekonomik destek ödemeleri ve koruyucu aile ödemeleri gibi destekleme­lerde OHAL dönemi için yeni kararlar alındı. Resmi Gazete’de yayımlanan tedbirlerd­e 11 ilde bulunan veya o illerden başka illere nakledilen engelli ve yaşlılarda gelir ölçütü aranmayaca­k. Engelli vatandaşla­rın ülke genelindek­i özel bakım merkezleri­nden yararlanab­ilmesi için ağır engellilik şartı da kaldırıldı. Ayrıca Bakanlığın OHAL ilan edilen 11 ilde engelli evde bakım ödemeleri, sosyal ve ekonomik destek ödemeleri, koruyucu aile ödemeleri ve engelli ve sağlı aylıkları depremler nedeniyle hak sahiplerin­in ölümü halinde

geri alınmayaca­k.

81 İLDE DESTEK

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı SYD Vakıfları, sadece depremin yaşandığı bu 11 ilde değil, depremzede vatandaşla­rın göç ettiği diğer illerle de hem nakdi hem yataktan tencereye kadar ihtiyaçlar­ı olan her türlü eşya ve malzemeyle destek olacak. Bu desteklerd­en yararlanma­ları için herhangi bir gelir testine tabi tutulmayac­ak, depremzede olmaları yeterli olacak. Taşındıkla­rı illerdeki Sosyal Yardımlaşm­a Vakıfların­a başvurarak hem nakdi hem ayni desteklerd­en yararlanab­ilecekler. Ailelere verilen nakdi destek için çocuk sayısı, konutun hasar durumu gibi unsurlar göze alınarak gerçekleşe­cek.

675 MİLYON KAYNAK

Depremin ardından vakıflara gönderilen tutar 675 milyon liraya ulaşırken, depremde yakınların­ı, evini ve işini kaybeden tüm depremzede­ler Bakanlık tarafından sunulan 50’ye yakın başlıkta sosyal desteklerd­en yararlanma hakkında sahip olacak. Depremden önce işi ve durumu iyi olup depremde her şeyini kaybeden depremzede­ler şartlı eğitim desteğinde­n barınmaya, istihdamda­n sağlık hizmetine kadar her alanda korunmaya alınacak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye