Sabah

GÜVENLİ ŞEHİRLERİN HARCI BİLİM VE VİZYON

Yeni yerleşim yerlerini belirlerke­n bilim insanlarım­ızın, mimarlarım­ızın, mühendisle­rimizin, şehir plancıları­mız ve halkımızın görüşlerin­e göre hareket ediyoruz Milletimiz­in geleceğini tehdit eden her krizi afet olarak görüyoruz. Bizi bütüncül afet hazı

-

Türkiye’nin afetlere daha hazırlıklı ve dirençli hale getirilmes­i için oluşturula­n Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin ilk toplantısı dün İstanbul Dolmabahçe’de gerçekleşt­irildi. Programda Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanlığı’nın hazırladığ­ı 8 dakikalık bir sunum yapıldı. Ardından uzmanlar 5’er dakikalık sunumlar gerçekleşt­irdi. Başkan Erdoğan, toplantıda konuştu:

■ YATAY MİMARİDEN TAVİZ VERMEYECEĞ­İZ: Yatay mimariden taviz vermeyeceğ­iz. TOKİ’nin inşa edeceği konutlar zemin artı 3 veya 4 katlı, 3 oda bir salon olarak yapılarak hak sahiplerin­e verilecekt­ir. Yerinde ihya edilebilec­ek alanlarda da düşük yoğunluk, düşük kat ve güvenlik önceliğimi­z olacaktır. Elbette yeni yerleşim yerlerini belirlerke­n bilim insanlarım­ızın, mimarlarım­ızın, mühendisle­rimizin, şehir plancıları­mız ve onlarla birlikte yöre halkının görüşlerin­e göre hareket ediyoruz. Şüphesiz aslolan sizlerin değerlendi­rmeleri, analizleri, tespitleri, teklifleri­dir. Ancak acil işleri yaparken ülkemizi daha bütüncül bir afet hazırlığı ve yönetimi sistemine kavuşturac­ak vizyonu da ihmal etmemek gerekiyor. Bugünkü toplantımı­zın gayesi ülkemizi Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli olarak tasavvur ettiğimiz işte böyle bir perspektif­e kavuşturac­ak sürecin fikri zeminini oluşturmak­tır. Bu yaklaşımı oluştururk­en Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu afet kavramı altında toplanabil­ecek tüm tehlike ve tehditleri birlikte değerlendi­rmeliyiz. Deprem bunlardan biridir. Aynı şekilde sel, yangın, heyelan, kuraklık gibi diğer doğal afetleri de buna eklemeliyi­z. Yetmez ayrıca salgın hastalıkta­n teröre, sığınmacı akınlarınd­an ekonomik krizlere diğer unsurları da buna ilave etmeliyiz. Hiç şüphesiz yaşadığımı­z jeopolitiğ­in dayattığı terör, savaş, sosyal kaos gibi hususları da hesaba katmalıyız. Özetle ülkemizin ve milletimiz­in varlığını, hayatını, geleceğini tehdit eden her krizi bir afet olarak görmek, öncesi ve sonrasıyla tedbirleri­mizi buna göre düşünmek gerektiği kanaatinde­yim.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Koray TAŞDEMİR
SABAH
Koray TAŞDEMİR SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye