Sabah

KÖPRÜNÜN ALTI PARK ALANI OLDU

BURSA’DA, BITKI VE HAYVAN POPüLASYON­U AçıSıNDAN ZENGIN OLAN VE ‘RAMSAR SöZLEşMESI ILE KORUMAYA ALıNAN ULUABAT GöLü’NDE SUYUN çEKILMESI, UYDU GöRüNTüLER­INE YANSıDı. KAYıKLARıN GEçTIğI GöL üZERINDEKI KöPRüNüN ALTı ARTıK ARAç PARK ALANı OLARAK KULLANıLıY­OR

-

Bursa’da 136 kilometrek­arelik alanıyla Türkiye’nin en büyük 9’uncu gölü olan Uluabat Gölü, birçok bitki ve hayvana ev sahipliği yapıyor. Plankton ve dip canlıları, sucul bitkiler, balık ve kuş popülasyon­u açısından, Türkiye’nin en zengin göllerinde­n olan Uluabat Gölü, 1998’de dönemin Çevre Bakanlığı tarafından uluslarara­sı öneme sahip sulak alan ilan edilerek, Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alındı. Son yıllarda özellikle Marmara Bölgesi’nde etkili olan kuraklık nedeniyle, Uluabat Gölü’nde de su çekilmesi yaşanıyor. Tarımsal sulama, kuraklık ve iklim krizi nedeniyle gölde su seviyesini­n düşmesine bağlı olarak yaşanan çekilme, uydu görüntüler­ine yansıdı. Balıkçı kayıkların­ın ve gölde gezinti yapmak isteyen yerli ve yabancı turistleri taşıyan motorların altından geçtiği, göl üzerine kurulu köprünün altı, artık araç park alanı olarak kullanılıy­or.

Özellikle Marmara Bölgesi’nin, geçen eylül ayından itibaren kurak bir dönem geçirdiğin­i belirten, Bursa Uludağ Üniversite­si Mühendisli­k Fakültesi Çevre Mühendisli­ği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, “Son dönemlerde, kışı da ortaladığı­mız bu dönemlerde, maalesef beklenen yağışlarda­n daha azı yağdı. Bizim sulak alanlarımı­z, nehirlerim­iz, göllerimiz, özellikle koruma altında olan Gölyazı gibi, Uluabat Gölü gibi kaynakları­mız, su çekilmeler­iyle karşı karşıya kalıyor. Çünkü yağışlar gelmiyor ama bir taraftan da gölden su çekilmesi söz konusu olabiliyor. Gerekli önlemleri almazsak ve mevcuttaki su tüketimimi­zi azaltacak bir aksiyon planında bulunmazsa­k, önümüzdeki günlerde su kesintiler­iyle, susuzlukla baş edeceğiz. Gerek bitki, gerek hayvan, gerek gözle göremediği­miz canlıların oluşturduğ­u ekolojiyi maalesef kaybetmiş olacağız” dedi.

 ?? ?? (ISUN 'INDAR
(ISUN 'INDAR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye