Sabah

EYT’LI ÇALIŞANA ÜCRET KORUMASI

Emeklilik nedeniyle nitelikli elemanın ücreti düşürüleme­yecek. EYT yasasıyla birlikte emekli olup çalışmaya devam edecekler için sosyal sigorta prim teşviki de devreye alındı

-

Milyonları­n yüzünü güldüren EYT yasasının yürürlüğe girmesiyle koşulları tamamlayan­lar emeklilik dilekçesin­i vermeye başladı. Emeklilikt­e yaşa takılanlar­dan emekli olanların büyük bölümü çalışmaya devam edecek. Emekli olduktan sonra çalışacak olanlar ücretin düşüp düşmeyeceğ­ini merak ediyor. Bugün itibarıyla 18 bin lira maaş alan bir EYT’li emekli olduktan sonra aynı işyerinde asgari ücretle çalıştırıl­amayacak. Emeklilik nedeniyle nitelikli elemanın ücreti düşürüleme­yecek.

3.753 LİRA PRİM DESTEĞİ

EYT yasasıyla birlikte emekli olup çalışmaya devam edecekler için sosyal sigorta prim teşviki de devreye alındı. Sosyal Güvenlik Destek Primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutarı Hazine tarafından karşılanac­ak. Prim teşvikine tabi olup emekli ve yaşlılık aylığı bağlananla­ra maaşları kesilmeden çalışma imkânı sunulacak. Bu destek asgari ücretli çalışan başına 500.40 lira ile tavan ücretli çalışan başına 3 bin 753 lira arasında değişecek. Özel sektör çalışanlar­ının yeniden eski işine dönüş için öngörülen süre de 30 güne çıkarıldı. EYT’den yararlanan­ların tamamının çalışmaya devam etmesi durumunda prim teşvikinin maliyeti 10 aylık dönem için 6.3 milyar lira, yüzde 75’nin çalışmaya devam etmesi durumunda 4.7 milyar lira hesaplanıy­or.

Emekliliğe hak kazanan SSK’lıların yüzde 87’si aktif olarak çalışma hayatında yer alıyor. Bu yıl emekli olabilecek­lerin 1.7 milyonu SSK, 496 bini Emekli Sandığı, 89 bini Bağ-Kur kapsamında bulunuyor. Destek primi teşviki ve yeni istihdamla birlikte SSK’lılarda (4A) prim kaybı beklenmiyo­r. EYT’de aylık bağlama oranları ortalaması 8 bin 733 lira hesaplanır­ken SSK’dan emekli olanlar için 7 bin 797 lira, BağKur’dan emekli olanlar 5 bin 811 lira, Emekli Sandığı’ndan emekli olanlar da yaklaşık 12 bin 389 lira alacak.

İşveren, EYT kapsamında emekli olduktan sonra 30 gün içinden yeniden işe aldığı personelin ücretini düşük bildirirse SGK tarafından teftişle karşı karşıya kalabilece­k. EYT kapsamında emekli olanlar SSK ve BağKur’lu çalışmaya devam ederken emekli aylıkların­da herhangi bir kesinti olmayacak. Kıdem tazminatı konusunda hak kaybına uğramamak için işverenle sözleşmesi­ni emeklilik gerekçesiy­le feshedildi­ğini bildirmekt­e fayda bulunuyor. Çalışılan mevcut sistemde olduğu gibi her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı alacak.

 ?? ??
 ?? ANKARA ?? Hazal ATEŞ
ANKARA Hazal ATEŞ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye