Sabah

TOPLANAN HER KURUŞ AFET IÇIN HARCANACAK

Depremden etkilenen 11 ilin imarı için kurulacak Afet İmar Fonu yasa teklifinin çalışmalar­ında sona gelindi. Fondan harcanan tek kuruşun bile hesabı üç aylık periyotlar­la vatandaşa verilecek

-

AK Parti, geçen hafta arka arkaya yapılan toplantıla­r ile Afet İmar Fonu yasa teklifini hazırladı. Teklifin yarın TBMM Başkanlığı’na sunulması bekleniyor. Teklifin, gelecek hafta içinde komisyonda görüşülüp hızla Genel Kurul gündemine indirilip yasalaştır­ılması planlanıyo­r.

AK Parti’nin üzerinde çalıştığı teklifin detayları şöyle:

FONUN GÖREV ALANI: Fonda toplanan paralar, son yaşanan depremden etkilenen iller başta olmak üzere sel, yangın gibi afetlerin yol açtığı zararların giderilmes­i ve yeniden imar ve ihya edilmesi işlerinde kullanılac­ak.

FİNANS KAYNAKLARI: Fonun kaynakları, uluslarara­sı krediler, bağışlar, hibe ve bütçeden aktarılaca­k kaynaklard­an oluşacak.

BAŞKA AMAÇ İÇİN KULLANILAM­AYACAK:

Fonda toplanan paralar hiçbir şekilde amaç dışında kullanılam­ayacak. Başka yerlere aktarılama­yacak.

ŞEFFAF YÖNETİM:

Fon, şeffaflık ilkesi gözetilere­k yönetilece­k. Şeffaflığı­n sağlanması için iki önemli denetim mekanizmas­ı kurulacak. Bunlardan ilki harcanan paraların kuruşuna kadar nereye gittiğinin vatandaş tarafından bilinmesi olacak. Fonun gelir ve harcamalar­ı üçer aylık periyotlar­la kamuoyu ile paylaşacak. Kalem kalem internet sitesinde yayınlanac­ak.

İKİLİ DENETİM:

Şeffaflık için ikinci önemli uygulama, fonun ikili denetime tabi tutulması olacak. Sayıştay denetimini­n yanı sıra bağımsız bir dış denetim de yaptırılac­ak.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI’NA BAĞLI:

Fon, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olacak. Çevre Şehircilik, Ulaştırma ve Enerji bakanlıkla­rı da ilişkilend­irilecek. Kaynak tahsisini Hazine yapacak. Nereye ne harcanacağ­ına da yine Hazine karar verecek.

 ?? ??
 ?? =Ee\Ge YALÇIN
ANKARA ??
=Ee\Ge YALÇIN ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye