Sabah

Altılı Masa’nın dağılmasıy­la Batı’nın planı çöktü

- MEHMET IaFHEooN FoP/PHKPHtEarl­aV VaEaK

Altılı Masa denilen siyasi ucubenin dağılmasıy­la birlikte Türk siyase ti için yeni bir fırsat doğdu. Dış dinamikler­in baskısıyla bir araya gelmiş yapay bir oluşum olan Altılı Masa, bir birine hiç benzemeyen, hatta düşman olan kişilerden oluşuyordu.

Hepsinin ortak özelliği “Erdoğan nefreti” gibi görünse de bunların asıl amacı “Türkiye’yi girdiği bağım sız ve özgün yoldan çıkarmak”tı. Çünkü Türkiye’nin egemenliği­ni sonu na kadar kullanıyor olması, küresel odakların canını sıkıyor. Bu durum, Türkiye’nin Ukrayna’daki savaşta aldı ğı tutumla birlikte daha da belirgin hale geldi.

Zaten gayrimeşru­ydu

Batılı odakların deyimiyle Türkiye’de “rejim değişikliğ­i” şart tı. Yerine ne geleceğini­n ise hiç önemi yoktu. Hesapların­a göre iktidarın oyla rı bu Altılı Masa’ya gidecek ve Türkiye yolundan çıkacaktı. Ancak olaylar plan ladıkları gibi gelişmedi.

Erdoğan’ın oyları düşmediği gibi artmaya başladı ve Altılı Masa’nın denklemi çöktü. Zaten içinde bulun duğumuz Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi, Altılı Masa gibi oluşumları gay rimeşru kılıyordu. Zira çok ciddi yetki lerle donatılmış olan Cumhurbaşk­anlığı makamı “kimseye diyet borcu olmaması gereken” çok önemli, hatta kutsal bir makam.

Altı kişinin onayı olmadan hiç bir karar alınmaması demek, “Türkiye’nin felç olması” demekti. Bu da küresel güçlerin hayalini kurdu ğu bir durum.

Türkiye için fırsat

Hatırlanac­ağı gibi bu sistemin kurul masının sebeplerin­den bir tanesi bulun duğumuz karışık coğrafyada “hızlı kararlar alınabilme­si”ydi. Koalisyon hükümetler­inden bıkmış olan Türk halkı tercihini kullanıp bu sistemi seçti. Şimdi bu sistem hem Türk seçmeni hem de Türk siyasetçil­eri için büyük bir fırsat.

Adil biçimde, özgür iradesiyle yarı şacak siyasetçil­er Türkiye’de önümüz deki dönem siyasetini şekillendi­recek tir. Şike yapmadan, dış odaklardan icazet almadan ne kadar çok siyaset çi bu seçimde yarışırsa Türkiye o kadar kazançlı çıkar.

Çünkü bu seçim 2023’ün oldu ğu kadar 2028’in de seçimi. Kim ana muhalefet olacak, kim yavru muhale fet olacak, kimler tasfiye olacak, kim ler parlayacak, hepsi bu seçimde ortaya çıkacak. Özetle Altılı Masa’nın dağıl ması, tüm Türk siyaseti için bir fırsattır. Umarım iyi değerlendi­rilir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye