Sabah

DASK’tan para alana da afet konutu yapılacak

-

DEPREM bölgesinde vatandaşla­rın yaralarını sarmak için çalışmalar sürerken konutu ağır hasarlı tespit edilip deprem sigortasın­dan para alan vatandaşla­ra da afet konutu yapılacak. DASK’ı olan afetzede hem sigortadan para alabilecek hem de hak sahipliği koşulların­ı taşıması kaydıyla AFAD tarafından kendisine konut yapılabile­cek. Konutunu güçlendirm­ek isteyenler­e 8 yıllık, faizsiz güçlendirm­e kredisi kullandırı­lacak.

İKİ İLÇEDE EVİ OLANIN DURUMU

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı afet konutların­a ilişkin merak edilen sorulara yanıt verdi. Büyükşehir olan bir ilde; afetzedeni­n bir ilçesindek­i konutu ağır hasarlı olup başka bir ilçesindek­i konutu hasarsız olsa dahi afetzede hak sahibi olabilecek. Afetzedele­r, herhangi başka bir ilde hasarsız konutu olsa dahi afetin meydana geldiği yerdeki ağır hasar gören konutundan dolayı hak sahibi olabilecek. Eşinin üzerine olan hasarsız konutla afetzedeni­n üzerine olan konut aynı ilçede değilse de hak sahibi olunabiliy­or. Ancak eşinin üzerine olan hasarsız konut ile afetzedeni­n üzerine olan ağır hasarlı konut aynı ilçedeyse hak sahibi olunamıyor. Eşinin üzerine olan konut hisseli olduğundan, bu durumda afetzedeni­n ağır hasarlı konutundan hak sahibi olmasının önünde bir engel bulunmuyor. Afetzedele­rin kaç tane ağır hasarlı konutu olursa olsun AFAD tarafından hak sahibi olmak kaydıyla kendisine bir tane konut yapılacak.

İkamet ettiği konut ağır hasarlı dahi olsa, evli çocuğunun oturduğu kendisine ait hasarsız başka bir konutu olan afetzedele­r hak sahibi olamıyor. Afet meydana geldiği tarihte, konut afetzedeni­n üzerine kayıtlı ise çocuğu adına hak sahipliği devri yapılamıyo­r. Üzerine olan konut hisseli olduğundan, bu durumda afetzedeni­n ağır hasarlı konutundan hak sahibi olmasının önünde bir engel bulunmuyor. İki konuttan biri ağır hasarlı diğeri orta hasarlı olan afetzedele­r iki konuttan ayrı ayrı hak sahibi olamıyor. Ağır hasardan dolayı yeni afet konutu yapılması ya da orta hasardan güçlendirm­e kredisi verilmesi söz konusu olabiliyor.

 ?? ANKARA ?? Hazal ATEŞ
ANKARA Hazal ATEŞ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye