Sabah

‘Deprem Bölgesi’nde tarımın ‘stratejik’ önemi

- KEREM ALKİN kerem.alkin#sabah.com.tr

11 ilimizi etkileyen asrın felaketind­e, ‘'eprem Bölgesi’nin ekonomik hayatını yeniden ‘dirençli’ hale getirmek adına atılacak adımlarda ‘tarım sektörünün vazgeçilme­z bir rolü söz konusu. 11 ilimizin Türkiye’nin GSYH’sındaki payı yüzde yü]de iken, Türkiye’nin tarımsal üretim katma değerindek­i payı yü]de . İhracattak­i payı, GSYH’daki payına yakın, yü]de . Buna karşılık Türkiye’nin tarımsal ürün yapılan toprakları­nın yü]de ’sı bu bölgede yer alıyor. Öyle ki, Konya gibi tarımsal üretimde öteden beri önemli bir yeri olan bölgemize göre, uzmanlar 2.5-3 kat büyüklükte, yaklaşık milyRn hektar verimli tarım arazisine işaret ediyorlar. Cuma günkü yazımızda, bölgenin önümüzdeki 25-50 yıl, Afrika’nın tarımsal ürün ve gıda ihtiyacını karşılayac­ak en önemli tarım üretim ve lojistik merkezi olabileceğ­ini belirtmişt­ik.

Bu nedenle, 11 ilimizin master planları yeniden tasarlanır­ken, şehirlerim­izin sağlam arazide inşası yeniden projelendi­rilirken, tarımsal üretim alanları nın daha geniş ölçüde şehirlerin ekonomisin­e kazandırıl­ması önemli. Adana ve Antakya, hepimizin bildiği gibi, başta narenciye ürünleri olmak üzere, adeta Türkiye’nin ciddi miktarda yaş sebze ve meyve tedarikini karşılamak­ta. Keza, Kahramanma­raş pamuk, mısır ve her türlü biber bazlı üretimde öncelikli bir ilimiz. Bu illerimiz, aynı zamanda, Cumhuriyet tarihi boyunca, tekstil ve gıda gibi kritik sektörleri­nin yerli hammadde ve ara mamul ile üretim yapmasını sağlamış olan illerimiz. Gaziantep ve Adana, Kahramanma­raş ile birlikte aynı zamanda önemli

sanayi üretim ve ihracat merke]leri.

Gaziantep yüksek standartta un üretimi ile de öne çıkıyor.

Gaziantep, aynı zamanda tarımsal ürün ve gıdada, Antakya gibi, zengin mutfak kültürü ve gastronomi­si ile de, hem ürün, hem de hizmetler sektörü potansiyel­i yüksek illerimiz. Malatya, malum kayısısı ile, Adıyaman üzüm ve tütün üretimi ile, 2smaniye ise yerfıstığı üretimi ile meşhur. Antep fıstığını elbette ki unutmak mümkün mü" 11 ilimizin olduğunu bölge, aynı zamanda hayvancılı­k endüstri si açısından da hayli kritik bir bölge. Kendimizi de Kahramanma­raş, Gaziantep, Adıyaman ve Şanlı Urfa’da büyük baş ve küçük baş hayvan üretimi ve et endüstrisi­ne yönelik yoğun bir tesisleşme­ye ve süt inekçiliği, koyun ve keçi besiciliği yapan çok sayıda hayvan çiftlikler­inin varlığını ve bölgenin tarımsal aktivitesi­ne yoğun katkısını gözlemledi­k. Başta, TÜİK olmak üzere, kurumların verileri, milyRn civarında küçükbaş hayvan olduğunu, Ein de küçükbaş hayvan yetiştiric­isi olduğunu gösteriyor.

Bölge, küçükbaş hayvan yetiştiric­iliğinde beşte birlik bir büyüklüğü temsil etmesinin yanı sıra, hayvan yetiştiric­iliği işini yürüten

Ein insanımıza, yıkılmış ise, yeniden ahır ağıllar yapılması süreci elbette olacak; bu noktada daha basit metotlarda, geçici ahır ve ağıl amaçlı çadır benzeri, hayvanları­n barınabile­ceği imkânlar oluşturulm­ası ve diğer illerimizd­en hayvan yemi için destek ulaştırılm­ası çok önemli. Sahipsiz kalan hayvanları­n TİGEM tarafından sahiplenil­mesi durumu da elbette radara alınmıştır. Bölge, aynı zamanda büyükbaş hayvan nüfusu açısından da önemli bir bölge. milyRndan fazla büyükbaş verisi paylaşılab­ilir. Yazının başından beri paylaştığı­mız tüm bu veriler, deprem bölgemizde­ki 11 ilimizin, sadece Türkiye’nin değil, Avrupa, Afrika ve Asya’nın da bugün ve gelecekte tarımsal ürün ve gıda ihtiyacını karşılayac­ak büyük bir potansiyel­i barındırdı­klarını kanıtlamak­ta. Bu nedenle, 11 ilimizi yeniden tasarlarke­n, tarımsal ürün ve gıda üretimleri ile ihracatlar­ını da katlayacak yeni yaklaşımla­r, bölgenin ‘dirençli ekonomi’ becerisine yeni bir güç katacaktır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye