Sabah

ÇINLI OTOCULARIN YATIRIM PLANI

Arttı

- UFUK.SANDIK@SABAH.COM.TR

LITYUM-IYON KAYNAğı AVANTAJıNA SAHIP OLAN

ÇINLI MARKALARıN, MALIYET üSTüNLüğü VAR. ÇINLILER, BU

AVANTAJLAR­ıNA TüRKIYE’DE üRETIMI DE EKLEMEYI DüşüNüYOR. BYD’NIN YATıRıM PLANLADığı KONUşULUYO­R

Türkiye'de elektrikli otomobil pazarı hızla büyüyor. Son 2 yılda elektrikli otomobil satışları 9 kat arttı. 2020'de toplam 844 olan satışlar, 2022'de 7 bin 733 adete çıktı. Elektrikli otomobil talebi bu yıl da artmaya devam ediyor. ODMD verilerine göre 2023 Ocak-şubat aylarında tamamen elektrikli otomobil satışları yüzde 341.8 artışla 1.922 adete çıktı. Elektrikli otomobille­rin pazar payı yüzde 2'ye ulaştı.

PAZAR HIZLA BÜYÜYOR

Türkiye'nin otomobili Togg'un yanı sıra ve diğer markaların da yeni modelleri satışa sunmasıyla 2023 sonunda elektrikli otomobil pazarının 30 bin adetleri bulması bekleniyor. İyimser tahminlere göre ise pazar 2023'de 50 bin adeti bulacak.

Bu tablo Avrupalı üreticiler­in yanı sıra Çinlilerin de dikkatini çekiyor. Türkiye'yi radarına alan Çinli üreticiler, birbiri ardına Türkiye'ye giriş yapıyor. Son olarak BYD ve Leapmotor'un Türkiye'de satışa sunulacağı açıklandı. Çinli Skywell markasının distribütö­rü Ulu Motor, bir başka Çinli marka Leapmotor'la el sıkıştı. Leapmotor'un ilk araçlarını­n nisanda satışa sunulması bekleniyor.

ALJ Türkiye, BYD'nin elektrikli binek ve ticari modellerin­in Türkiye distribütö­rlüğü için niyet mektubu imzaladı. Toyota ve Lexus'un Türkiye distribütö­rlük faaliyetle­rini yürüten ALJ Türkiye, bu anlaşmayla birlikte BYD elektrikli araçlarını­n satış ve satış sonrası hizmetleri­ni gerçekleşt­irecek. Küresel pazarda 3.5 milyondan fazla araç satışına ulaşan BYD, kendi aktarma organları sistemleri­ni, bataryalar­ını, otomotiv yarı iletkenler­ini, elektrik motorların­ı ve motor kontrol sistemleri­ni geliştiren dünyadaki tek elektrikli araç üreticisi olarak öne çıkıyor.

4 ÇİNLİ MARKA VAR

Bugün Türkiye otomotiv pazarında SAIC tarafından üretilen MG, Skywell, Seres gibi Çinli araçlar satılıyor. Çinli Chery de kısa bir süre önce Türkiye'ye tekrar giriş yapacağını açıklamışt­ı. Ancak ilk etapta markanın içten yanmalı motorlu araçları satılacak. Elektrikli modelleri daha sonra gelecek.

 ?? ?? SABAH Gazetesi’nde 24 Ekim 2022 tarihinde yayınlanan “Çinlilerin Türkiye Sevdası” başlıklı haberde
BYD’nin distribütö­rlük
adayları arasında ALJ’nin olduğu yer
almıştı.
SABAH Gazetesi’nde 24 Ekim 2022 tarihinde yayınlanan “Çinlilerin Türkiye Sevdası” başlıklı haberde BYD’nin distribütö­rlük adayları arasında ALJ’nin olduğu yer almıştı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye