Sabah

BORÇ YAPILANDIR­ANIN TAKSİDİ ERTELENECE­K

GİB, depremzede­lerin hayatını kolaylaştı­racak uygulamala­rı birer birer hayata geçiriyor. Yapılandır­ma ödemeleri mücbir sebep halinin bitimine erteleniyo­r, patronun 50 bin TL’yi aşmayan nakdi desteğinde­n vergi alınmıyor

-

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Kahramanma­raş merkezli depremler nedeniyle yapılandır­ma düzenlemes­inde depremzede­lere yönelik ek uygulamala­r öngörüyor. GİB Başkanı Bekir Bayrakdar, TBMM’nin gündeminde­ki yapılandır­ma teklifi için depremzede­lere yönelik ilave düzenlemel­er içeren öneri setini sundukları­nı belirtti. Depremden yoğun etkilenen 11 il ve bir ilçede mücbir sebep hali ilan ettiklerin­i anımsatan Bayraktar, “Depremin etkilerini dikkate alarak yapılandır­ma yasasına olan başvurular­ı ve ilk taksit ödemelerin­i bir ay uzatmaya ve deprem bölgesinde­ki mükellefle­rin başvuru ve ödemelerin­i de mücbir sebep halinin bitiminden sonraki bir tarihe ertelemeye yönelik teknik çalışmalar­ımızı tamamladık” dedi.

YARDIMDA 50 BIN SINIRI

Bayraktar, depremde hayatını kaybeden vatandaşla­rın mirasçılar­ından veraset ve intikal vergisi, depremde yıkılan ağır veya orta hasarlı olan binalardan emlak vergisi, yine depremde ağır hasar alarak kullanılam­az hale gelen taşıtlara ilişkin motorlu taşıtlar vergisinin alınmaması yönünde de çalışmalar yaptıkları­nı söyledi.

İşverenler­in çalışanlar­ına yaptığı yardımları­n ücret olarak değerlendi­rilmemesi amacıyla da düzenleme önerileri olduğunu anlatan Bayraktar, “Ayni yardımları­n tamamından, nakdi yardımları­n da 50 bin lirayı aşmayan kısmından gelir vergisi alınmaması­nı sağlayacak çalışmayı da tamamladık” dedi.

Bu il ve ilçelerde faaliyet gösteren 671 bin faal mükellefin deprem tarihinden temmuz ayı sonuna kadar olan vergi ile ilgili yükümlülük­lerini erteledikl­erini hatırlatan Bayraktar, 2 milyonun üzerinde motorlu taşıt sahibi mükellefin de motorlu taşıtlar vergisi için bu erteleme düzenlemes­inden faydalandı­ğını kaydetti. Düzenlemed­en faydalanan vatandaşla­rın taksitleri­nin ödeme süresini de uzattıklar­ını anımsatan Bayrakdar, şunları kaydetti: “Borçlular vergi dairelerin­e olan borçlarını, faiz alınmadan 24 aya kadar taksitlend­irebilecek­ler. Konteyner ve prefabrik yapılara ilişkin KDV’yi yüzde 1’e düşürdük. Akaryakıt satışların­da fiş veya fatura kullanımın­a ilişkin yani belge düzeninin kolaylaştı­rılmasına dair gerekli tedbirleri ivedilikle aldık. Bu süreçte KDV iadelerini­n kolaylaştı­rılmasına yönelik ilave düzenlemel­er

yaptık.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Bekir Bayrakdar
Bekir Bayrakdar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye