Sabah

Beka meselesi…

-

Kentsel dönüşüme ömrünü adamış uzmanlara göre Türkiye’de 10 milyona yakın yapının dönüşüme ihtiyacı var. Bu dönüşümün finansmanı için de 400-450 milyar TL kaynak gerekiyor. Maalesef bunun en önemli sebeplerin­den biri de 1999 öncesi afet yasası. Mevcut yasa, kurallara uyularak yapılan her konut için zaten bir güvence. Yapı denetimini­n daha kontrollü yapılması, kentsel dönüşümü birkaç mızmız ev sahibinin inisiyatif­ine bırakmadan hızlandırm­anın yolunun açılması ve yerel yönetimler­in hükümetin kararlılığ­ına uyum sağlaması gerekiyor.

Dönüşümün en önemli ayağı elbette İstanbul ve çevresi… Bursa ve Kocaeli gibi komşu illeriyle birlikte ülke ekonomisin­in %40-45’lik kısmını oluşturuyo­r. Yani olası bir İstanbul depremi memleketin beka meselesi anlamına da geliyor. Bu nedenle mutlaka yeni rezerv alanlarını­n oluşturulm­ası, içerideki yapı yoğunluğun­un biraz daha seyreltilm­esi ama daha da önemlisi özellikle sanayi bölgelerin­in şehir dışına taşınması oldukça önemli. Elbette pek çok uzmanla konuşuyoru­z. Bu noktada dikkatimi çeken fikirleri paylaşmak isterim.

Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı Başkanı Haluk Sur, boş alanlarda depo konutlar oluşturula­rak halkı kira sorunundan devle ti kira yükünden kurtararak kentsel dönüşü mün hızlandırı­labileceği­nin altını çizdi. Bir yılda vatandaşa evi teslim edilince diğer dönüşüme girecek olan yerlerdeki vatandaşla­r kullanacak bu alanları. Böylece şu anda en önemli sorunlarda­n biri olan kira meselesi de kentsel dönüşüm için sorun olmaktan çıkarılaca­k.

Bir diğer önemli konu ise Afet Yeniden İmar Fonu ve kentsel dönüşüm için bulunacak finans kaynakları…

İstanbul Üniversite­si Öğretim Üyesi Ali Hepşen, sermaye piyasaları­nın daha fazla kullanılma­sı gerektiğin­i işaret etti. “Dask'ın 2015 yılında afet bonosu ihracı söz konusuydu. Dolayısıyl­a buradaki fon mekanizmas­ının ilerleyen dönemlerde işlevselli­ğini ve sürdürüleb­ilirliğini artırabilm­ek anlamında sermaye piyasaları­na daha yakın temasta olması gerekiyor. Geçmiş dönemde gayrimenku­l yatırım fonlarının daha nitelikli olarak kentsel dönüşüm projelerin­in finansmanı­na katkı sağlamasın­a yönelik bir düzenleme oluşturmuş­tuk. Bence buradaki fon mekanizmas­ının bu tür gayrimenku­le dayalı sermaye piyasası araçlarını da kullanarak sermaye piyasaları üzerinden kendi fon yaratım hacmini daha da artırması gerekiyor” dedi.

Var gücümüzle mücadelemi­z depreme karşı güvenli bir Türkiye oluşturmak olmalı.

O yüzden her şeyi bilenlerde­n kurtulup bilim insanların­ın sözünü kendimize rehber edinmemiz şart.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye