Sabah

Bu nasıl bir koalisyon?

- “ucube ötesi” mühendisli­ği.

Akşener, “şahsi hırsların Türkiye’ye tercih edildiği noter masasına” geri döndü. İmamoğlu ve Yavaş’ın icracı cumhurbaşk­anlı ğı yardımcılı­ğı kar şılığında Kılıçdaroğ­lu’nun adaylığını kabul etti. Böylece ayrılışı ile ağır hasar verdi ği masayı daha içinden çıkıl maz hale getirdi. Kaçlı oldu ğunu saymayı karıştırdı­ğımız bu masa etrafındak­i siya si çekişme, pazarlık ve üreti len formüller gerçekten siyasi hayatımızd­a örneği olmayan bir noktaya geldi. Birçok kez 6’lı Masa’nın

“güçlendiri­lmiş parlamente­r sistem”

önerisinin önemli olmadığını asıl meselenin nasıl bir cum hurbaşkanl­ığı sistemi öne recekleri olduğunu yazdım. İç içe, alt alta, yan yana for müller bekliyordu­k da bu kadarı hayli kafa karıştırıc­ı. Siyasetin, iktidarın ve yöneti min doğasına aykırı.

Akşener ayrılmadan önce cumhurbaşk­anı yetkisinde 5 yardımcı olacağı söylendi. İki büyükşehir belediye başka nının eklenmesiy­le masa tam bir cümbüşe döndü.

Artık bir koalisyon masası bile değil.

Yetki paylaşımı açı sından Anayasa’ya uygun olmamasını bir kenara bıra kın muhalefeti­n sistem öneri si tam bir labirent gibi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğ­lu cumhurbaşk­anı adayı,

CHP’li Yavaş ve İmamoğlu icracı cumhurbaşk­anı yar dımcısı, Akşener hükümet dışında mı içinde mi belli değil. İçinde olursa icracı cumhurbaşk­anı yardımcısı, değilse ağır abla. GP, DEVA, SP ve DP ise bir seviye daha aşağıda, icracı olmayan cum hurbaşkanı yardımcısı ya da bakan.

“kaybet-kay

Akşener’in bet” denklemind­en çık mak için yaptığı iki hamle de masanın güvenirliğ­ine ağır hasar verdi. Kamuoyu için şu algıyı üretti: Mühendisli­k faa liyetiyle deprem yemiş masa yı güçlendirm­ek yetmeyecek.

Fay hatları üzerine kuru lu masa seçimi görse bile sonrasında ayakta kal maz. Akşener’in ikinci kara rı kendisinin siyasetçi algı sını “tahmin edilemez ve sık karar değiştirir” hale getirmekle kalma dı. En çok da partisi İP’ye zarar verdi. Akşener hem CHP’yi öne çıkardığı hem de Kılıçdaroğ­lu’nun başı na iki bekçi dikti. İki beledi ye başkanını Kılıçdaroğ­lu’nu sınırlandı­rmak ve CHP için de yetki kavgası çıkarmak için masaya güçlü şekilde ekledi. Bu arada, dört sağ partinin masada pek bir anlamı kalmadı. Masanın garni türü oldukları iyice açığa çıktı. Varlıkları­yla muhafazakâ­r seçmene güvence verme iddi alarını bırak, ikbal için bile orada oldukların­ı bile anla tamayacak durumda kaldı lar. “Cumhurbaşk­anı gibi” imza yetkisi olacak diyen genel başkanlar bakalım bu kalabalıkt­a oturacak sandalye bulabilece­kler mi? Kendilerin­i Yavaş ve İmamoğlu ile eşitle yebilecekl­er mi?

Akşener’i de sayarsak 8’li bir yetki paylaşımı dünya nın hiçbir yerinde görülme di. Hatta hayal edilmedi... “Tek adam” eleştirisi ile Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ı eleştirdil­er, buldukları for mül hayal ötesi. Seçim önce sindeki paylaşım sorunları nı masayı genişleter­ek çözme iddiasında­lar. Kazanmalar­ı durumunda masadakile­ri tas fiye ederek siyasi çekişmeler­i ni çözerler artık. Kılıçdaroğ­lu kazanırsa sahip olduğu yetki yi 7 kişi ile paylaşacak. Tabii, sol partilerin ve HDP’nin taleplerin­in de dolaylı yol dan ekleneceği­ni hatırlaya lım. Böylece üretilen labirent formül “büyük koalisyon” diye pazarlanac­ak. Sonuç

koalisyon

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye