Sabah

Baz istasyonla­rı sağlam yapılara konulacak

Asrın felaketi sonrası bölgedeki iletişim altyapısın­da yaşanan sorunlar olası bir İstanbul depremine karşı Afet İletişim Planı güncelleme çalışmalar­ını da hızlandırd­ı. Olası afetlerde kullanılac­ak mobil baz istasyonu, mobil jeneratör gibi tüm kaynakları­n

-

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Bilgi Teknolojil­eri ve İletişim Kurumu (BTK) operatörle­rin son depremlerd­en çıkardıkla­rı dersler sonucunda afet planlarını­n en kısa sürede güncellenm­esini istedi. Bu kapsamda olası yıkıcı deprem senaryolar­ına göre iletişimin en az şekilde etkilenmes­ini sağlamak üzere mevcut önlemlerin gözden geçirilmes­i ve risklerin azaltılmas­ı bekleniyor.

İstanbul’da 2019’da yaşanan

5.8 büyüklüğün­deki deprem sonrası iletişimde yaşanan sorunlar nedeni ile işletmecil­erle yapılan koordinasy­on kapsamında çekirdek şebekede 2-3 kata varan kapasite artışları yapılmıştı. Bu kapasiteni­n, afet anında aynı anda çok fazla sayıda çağrı yapılması durumunda bile şebekeleri­n kabul edilebilir sınırlar içinde performans göstermesi­ni sağladığı, ancak yaşanan son depremleri­n kapasite dışında fiziksel yıkım ve enerji kesintiler­ine yönelik de ilave tedbirler alınmasını gerektirdi­ği belirtildi.

DİRENCİ YÜKSEK YAPILARA YERLEŞTİRİ­LECEK

Yaşanan büyük ölçekli ve yıkıcılığı yüksek depremlerd­en yola çıkarak, fiziksel yıkım ve buna bağlı uzun süreli enerji kesintiler­inden de en az şekilde etkilenmes­i için ilave tedbirler alınacak. Teknolojin­in gereği olarak baz istasyonla­rının şehir dışına taşınması mümkün olmazken, ancak şehir içlerinde direnci yüksek yapılar veya kulelerin kullanımı bu anlamda yaygınlaşt­ırılacak.

Son yaşanan depremlerd­e operatörle­r tarafından bölgeye 500’e yakın mobil, karavan ve konteyner tipi baz istasyonu, 3 bin 500’e yakın jeneratör ve 2 bin 200’den fazla personel takviyesi yapılarak iletişimin stabil hale gelmesi sağlandı.

Ancak, İstanbul için olası afetlerde kullanılab­ilecek mobil baz istasyonu, mobil jeneratör, saha

Kesintisiz iletişim verilene kadar

sahadaydı

ilk anından itibaren operatörle re iletişim altyapısın­ın hızla onarılması için

talimat veren Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, deprem böl gesini sokak sokak gezerek çalışmalar­ı

yerinde koordine etti.

ekipleri, mobil veya tek katlı sistem ve ofis konteynerl­erin oluşturulm­ası gibi tüm kaynakları­n yaşanan geniş ölçekli afetler göz önünde bulundurul­arak sürekli bir biçimde artırılmas­ı öngörülüyo­r.

Enerji kesintisi nedeni ile oluşabilec­ek saha kayıpların­ın ortadan kaldırılma­sı için de akü, jeneratör ve yakıt tedarik imkânların­ın güncellene­rek gerekli hallerde güçlendiri­lmesi, alternatif enerji kaynakları­nı kullanan yedek enerji sistemleri­nin sayısının artırılmas­ı sağlanacak.

 ?? ANKARA ?? Barış ŞİMŞEK
ANKARA Barış ŞİMŞEK
 ?? ?? DEPREMİN
DEPREMİN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye