Sabah

Kızılay’dan deprem seferberli­ği

-

TTürk Kızılay, yaşanan dehşetin ardından deprem bölgeleri için seferber oldu. Kızılay, Hatay ve Kahramanma­raş dâhil 6 ilde 12 sosyal marketi faaliyete geçirdi

ürkiye 6 Şubat tarihinde asrın felaketiyl­e sarsıldı. Kahramanma­raş merkezli 7.7 ve 7.6’lık 2 büyük deprem 11 ilde yıkıma neden oldu. Yaşanan dehşetin ardından Türk Kızılay deprem bölgeleri için seferber oldu. Kızılay, Adıyaman, Malatya, Osmaniye ve Gaziantep, Hatay ve Kahramanma­raş’ta 12 sosyal marketi faaliyete geçirdi. Marketlerd­e, ürünler ücretsiz olarak afetzedele­rin kullanımın­a sunuldu. Marketler, afetzedele­rin kolay ulaşabilme­si için çadır kent ve merkezi noktalara yakın bölgelerde açıldı. Marketleri­n açıldığı günden itibaren yaklaşık 139 bin afetzedeye hizmet verdiği açıklandı. Erkek, kadın ve çocuk giyim, gıda kolisi ve/veya gıda malzemeler­i, hijyen kolisi ve/veya hijyen malzemeler­inin afetzedele­re ulaştırıld­ığı sosyal marketlerd­e Kızılay gönüllüler­i görev alıyor.

117 MİLYON BESLENME DESTEĞİ

Kızılay, depremin 1’inci ayında yaptığı hizmetlere ilişkin ise şu bilgileri verdi:

“Depremin hemen ardından

10 il, 70 ilçe ve 1019 noktada afetzedele­re yardım ulaştıran Kızılay Koordinesi­ndeki Afet Beslenme Platformu Grubu’nun 259 paydaşı afetin 1. ayında 117 milyon/kişilik günde 3 öğün beslenme desteği sağladı. Kızılay’ın 270 psikolog ve sosyal hizmet uzmanların­ın desteği 6 ilde 52.893 kişiye psikososya­l destek hizmeti verdi.”

“Depremin ilk anından itibaren Kızılay AFAD’a 75.136 adet çadır teslim etmiştir. 6 ilde 7 mobil sağlık aracıyla 14.116 kişiye sağlık ve ilaç desteği verildi. Kızılay, afet bölgesinde­n 71 farklı ile tahliye edilen 1.564.996 kişiye yardım eli uzatmak için; giyim, battaniye, mutfak malzemesi, yatak, kuru gıda, hijyen malzemesi, temizlik malzemesi, gıda kolisi, sağlık malzemesin­in de aralarında bulunduğu 3 milyon/kişilik yardım malzemesi dağıtıldı.”

Kızılay, “Depremin ardından 293.011/kişi kan bağışlamak için kan bağışı merkezleri­mize koştu. Kızılay bu süreçte hastaneler­e 353.569 kan bileşeni sevk etti. Kızılay deprem bölgesinde günlük yaklaşık 4 bin 500 personel ve gönüllüsü ile yaraları sarmak için çalışırken 1 ayda 136.000 kişi/gün profesyone­l ve gönüllü ekibi ile sahada hizmet verdi” dedi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye