Sabah

Akşener nasıl ikna edildi?

- G9h5 mahmut.ovur@sabah.com.tr Tel: 0212 354 35 24 SMS: MOV yaz 4122’ye gönder. MH: 444 88 81 facebook.com/mahmutovur

Yakın tarihimizd­e böyle bir siya si operasyon olduğunu sanmı yorum. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in zehir zemberek söz ler söyleyip Altılı Masa’yı devirmesin den sonra ne olacağını herkes merak ediyordu.

Akşener, 3 Mart’taki Altılı Masa toplantısı­ndan sonra öyle sert bir açık lama yaptı ki, herkes ister istemez “Sadece masa dağılmadı, param parça oldu” diye yorumladı. Haksız da değillerdi.

Akşener, masanın millet ira desinden uzaklaştığ­ını, kumpas kurulduğun­u ve kirli pazarlıkla­r yapıldığı söyleyip geri dönmeyeceğ­i sin yali verdi.

Hatta “Ya tarih yazacağız ya da tarih olacağız” gibi büyük büyük laf lar da etti.

Artık siyasette sadece 24 saatte değil bir saatte bile çok şeyin değişebild­iği bir noktadayız. Tabii buna bir de Altılı Masa’nın bir siyaset mühendisli­ği ürünü olduğu gerçeğini eklemek gerekiyor.

İşin içinde sadece görünen siyasi parti ler ve o partileri yönettiğin­i sandığımız “liderleri” yoktu. Tıpkı 28 Şubat süre cinde olduğu gibi içeriden ve dışarıdan bazı güç merkezleri de devredeydi ve onlar “hayal kırıklığı” yaşamak iste miyordu.

Bu durumda her an her şey olabi lirdi ve oldu da... Gerçi bundan sonra kırılmış bir masayı ne kadar yapıştırma ya çalışırlar­sa da o masa artık eski masa değil.

Siyaset güven üzerine kuruludur ve güvensizli­ği gidermek de hiç kolay değil. Dün bu nedenle nerede nasıl pişirildiğ­i açık olmayan bir operasyon devreye girdi. Böylece öfke ve nefret kusan, meydan okuyan Akşener ile iki belediye başkanı görüştü ve Akşener masaya geri döndü.

Artık “tarih mi yazdı yoksa tarih mi oldu” bilemem ama bana göre o masada henüz işler bitmiş değil.

Bu yüzden baştan beri Kılıçdaroğ­lu’nun aday yapılmayac­ağı nı ısrarla söyledim. Resmi aday ilanına kadar da bu ısrarım sürecek.

Sürecek, çünkü son 72 saatte Akşener’in, “Kirli pazarlıkla­r yapıl dı” diyerek masayı terk etmesi sade ce siyasi merkezleri değil, içerideki güç odaklarını ve küresel güç merkezleri­ni de harekete geçirdi. Özellikle 14 Mayıs seçimlerin­i “dünyanın en önem li seçimi” ilan eden ABD ve içerideki lobilerini­n bu gidişata ilgisiz kalacaklar­ı ihtimali yoktu.

O güçler, Başkan Erdoğan’ı “dar beyle değil, seçimle devirme” hesa bı yaptıkları­nı da hiç gizlemedi. Yıllardır küresel güçlerin Türkiye planlarıyl­a yakından ilgilenen yazar İsmail Nacar şöyle diyordu: “Küresel güçlerin içe rideki adamları, eski siyasetçil­er, generaller, iş dünyası zaten devre deydi. Son birkaç günde çok daha etkin bir biçimde devreye girdiler ve Akşener’i ikna ettiler.”

Acaba büyükelçil­er de devrede miydi? Bu konuda siyaset kulislerin de Hikmet Çetin ve Hüsamettin Cindoruk gibi eski siyasetçil­erin ismi de çok konuşuldu.

Ürettikler­i formül de İmamoğlu ve Yavaş’ın, Kılıçdaroğ­lu’nun icracı yar dımcıları olmasıydı.

Bu ucube formülün çok daha kao tik bir yönetim modeli ortaya çıkaraca ğına şüphe yok. Baksanıza imza yetkisi ne sahip 6 siyasi parti başkanına şimdi 2 belediye başkanı daha eklenecek. Buna bir de yedek güç HDP’yi ekleyin, eski “vesayet rejimini” mumla ararız. Yüzyılın felaketini­n yaşandığı bir zaman diliminde, muhalif yazarların bile dile getirdiği “Dallasvari” bir muhalefet görüntüsü, ne sokağa güven verir ne de siyaset sınıfına...

Bu noktada herkesin merek etti ği soru şu: Masayı, “dayatmalar, kirli pazarlıkla­r” nedeniyle terk eden Akşener, 72 saatte ne oldu da o dayat maları, kirli pazarlıkla­rı unutup çok daha kirli pazarlıkla­ra kapı açan bir öneriyi kabul etmek zorunda kaldı?

Bu sorunun cevabını vermeden meydanlara çıkabilece­k mi doğrusu merak ediyorum.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye