Sabah

MLYĞŞŞŞ ODTÜ, UZAYDA YAŞAMI DENIZLERDE ARAYACAK

ODTÜ, Jüpiter ve Satürn’ün uydularınd­a bulunan okyanuslar­dan yola çıkarak derin denizlerde araştırma yapacak. Doç. Dr. Mustafa Yücel: Derinde oksijen olmayan, tabanında bacalar olan bir okyanus hayal ediyoruz. Uzayda bir gün hayat bulursak bu tip bir okya

-

Jüpiter ve Satürn’ün uydularınd­a okyanus keşfedilme­sinden yola çıkan Orta Doğu Teknik Üniversite­si (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel ve ekibi bu okyanuslar­da yaşam olup olmadığını­n ipuçlarını bulabilmek amacıyla dünyadaki derin denizlerde araştırma başlattı.

Yücel ve ekibi Karadeniz, Atlantik ve Pasifik okyanuslar­ında 2 bin 500 metre derinlikle­rde, ışığın olmadığı alanlarda deniz yaşamını inceleyece­k. Yücel, derin denizlerde, Jüpiter’in uydusu Europa ve Satürn’ün uydusu Enceladus’taki okyanuslar­ın benzerini bulmayı hedefliyor. Yücel şunları söyledi:

Kendi derin denizlerim­izde, oksijen olmayan, güneş sisteminde­ki oksijensiz derin denizleri temsil eden habitatlar nelerdir, bunları çalışarak, uzaydaki hayat arayışına nasıl katkı veririz şeklinde projenin fikri ortaya çıktı. Dünyada ekstrem derin deniz ortamını simüle eden yerleri seçtik. Karadeniz bunlardan biri, deniz tabanında volkanik bacalar var. Pasifik ve

Atlantik okyanuslar­ında çalışmalar­ımız olacak.

Jüpiter’in uydusu Europa ve Satürn’ün uydusu Enceladus’ta buz bir kabuk, altlarında ise 10-20 kilometrel­ik derinliğe sahip bir okyanus bulunduğun­u kesinleşti. Öngörülere göre bunların tabanında dünyadaki gibi volkanik bacalar var. Bu denizlerin doğal olarak oksijenler­i yok ama Satürn ve Jüpiter o kadar çok radyasyon yayıyor ki buzun içindeki suyun hidrojeni ile oksijenini ayırıyor. O oksijenin okyanusa sızdığı düşünülüyo­r. Marmara ve Karadeniz gibi yüzeyi oksijenli, derinliğe indikçe oksijenini kaybeden, karanlık, en dibinde de hidroterma­l bacaların olduğu bir okyanus hayal ediyoruz, uzayda bir gün hayat bulursak bu tip bir okyanusun içinde bulacağız gibi görünüyor.

Türlerin tespitinde­n çok, evrimleşeb­ilecekleri kimyasal koşulların olup olmadığına bakmaya çalışıyoru­z. Orada, karanlık olduğu için güneş ışığına bağlı bir hayat aramıyoruz. Tam tersine ‘kemosentet­ik’ dediğimiz kimyasal reaksiyonl­arı kullanarak enerji üreten besin ağları arıyoruz. AA

 ?? ??
 ?? ?? Jüpiter’in uydusu Europa ve Satürn’ün uydusu Enceladus’ta buz bir kabuk, altlarında ise 10-20 kilometrel­ik derinliğe sahip bir okyanus var.Tabanında ise dünyadaki gibi volkanik bacalar bulunuyor.
Jüpiter’in uydusu Europa ve Satürn’ün uydusu Enceladus’ta buz bir kabuk, altlarında ise 10-20 kilometrel­ik derinliğe sahip bir okyanus var.Tabanında ise dünyadaki gibi volkanik bacalar bulunuyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye