Sabah

Depremzede esnafa 1 ay ödemesiz destek

-

CUMHURBAŞK­ANI Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan ve “Hayata Dönüş Kredisi” adı verilen esnaf ve sanatkâra yönelik desteğin detayları şekillendi. Söz konusu destekten, depremde ağır hasara uğrayan Adıyaman, Hatay, Kahramanma­raş, Malatya, Osmaniye illeri ve tüm ilçeleri ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı, Sivas’ın Gürün ilçesindek­i esnaf ve sanatkârı içine alacak şekilde genişletil­di.

Destek paketi, depremden etkilenen il ve ilçelerde faaliyet gösteren esnafa işletme sermayesi ihtiyaçlar­ına yönelik finansman desteği sağlamak amacıyla oluşturuld­u. Buna göre, esnaf ve sanatkarla­ra azami 250 bin liraya kadar 12 ay ödemesiz, 60 ay vadeli işletme kredisi verilecek. Kredi faiz oranı yüzde 7.5 olarak belirlenir­ken, kredinin yarısı Hazine ve Maliye Bakanlığı destekli olacak. Ödeme sıklığı,12 ay ödemesiz dönemi takiben 1, 3, 6 ay taksitli olacak. Mevcut kooperatif ortakları için Esnaf ve Sanatkârla­r Kredi Kefalet Kooperatif­leri (ESKK) kefaleti, doğrudan kullandırı­mlar için banka lehine teminat alınacak.

1 ARALIK·TA SO1A ERECEK

Kredi paketinin kullandırı­m koşulları da tespit edildi. Buna göre, depremde ağır hasara uğrayan ve 6 Şubat’tan önce vergi kaydı bulunan esnaf ve sanatkarla­ra kullandırı­m yapılacak. Ödemesiz dönemde müşteri için tahakkuk edecek faiz, ödeme tablosu doğrultusu­nda sonraki yıl taksitleri­ne bölünerek vade boyunca tahsil edilecek. Kredi limiti mevcut işletme kredisi şahıs üst limitine dahil olmayacak. Esnaf ve sanatkârla­r odası ve siciline kayıtlı şahıs firmaların­a kullandırı­m yapılacak. Kredi paketi 31 Aralık 2023’te sona erecek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye