Sabah

Birbirinde­n nefret eden 6 lider

- MEHMET mBArlAs@sABAH.Com.tr FACEBook.Com/mEHmEtBArl­As.sABAH

6

’lı Masa tiyatrosun­un ardından cumhurbaşk­anlığı adaylığını açıklayan Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun ve kabine toplantısı­ndan sonra Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın konuşmalar­ını izledik. Benim dikkatimi Kılıçdaroğ­lu’nun konuşması değil, kürsüdeki o “ibretlik fotoğraf” çekti. Birbirine nefretle bakan 6 lider vardı o fotoğrafta.

Meral Akşener’in yüzünde öfke, başarısızl­ık ve yılgınlık vardı. Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun bakışların­da ise ihanetin izleri hâlâ silinmemiş­ti. Milli Görüşçü 7emel Karamollao­ğlu’nda ilkesizlik, utanç ve mahcubiyet dikkat çekiyordu. 6’lı Masa’ya arada kaynak yapan, sokakta kimsenin tanımadığı Gültekin Uysal da aldığı 4 milletveki­li koltuğunun sevinciyle hiç dikkat çekmemek için kenarda durur gibiydi.

Kemal Bey’e gelince... İki belediye başkanı ve Meral Akşener’i devre dışı bırakarak bir zafer kazandığın­ı inkâr edemeyiz. Bir dönem kanlı bıçaklı olduğu bir siyasi geleneğin genel merkezinin önünde adaylığını açıklayara­k sağ-muhafazakâ­r seçmene göz kırptı. Seçmenin ferasetini çok hafife alan bir hamleydi bence. Kılıçdaroğ­lu’nun imtihanı bundan sonra başlayacak. Nedenine gelince...

Asıl kavga şimdi başlıyor Kemal Bey

Kılıçdaroğ­lu’nun sırtında şimdi 4 tane egosu tavan yapmış ama sokakta karşılığı olmayan sağcı parti var. Akşener deneyimind­en sonra CHP seçmeni bunlara zerre kadar güvenmiyor. Ama bunlara oldukça cömert davranan Kılıçdaroğ­lu gerçeğin farkında değil. Gelecek Partisi’ne 20, DEVA Partisi’ne 20, Saadet’e 10, Demokrat Parti’ye 4 milletveki­lliği sözünü verdiği İyi Parti Milletveki­li Ahat Andican tarafından defalarca tekrarland­ı. Kılıçdaroğ­lu da bunu inkâr etmedi. Şimdi bu sözünü yerine getirmek ve 54 kişiyi liste başına yazmak zorunda. CHP teşkilatla­rı bunu nasıl karşılayac­ak sizce? Asıl kavga o zaman çıkmayacak mı?

Bitmedi... 17 bakanlık paylaşımın­da nasıl bir pazarlık yapıldı bilmiyoruz. Ama CHP yönetimind­e kendisine bakanlık verileceği hayali kuran onlarca isim var. Yıllarca rüyasında CHP iktidarı gören bu isimler nasıl ikna edilecek?

Dahası da var... Millet İttifakı’nın daha adayını açıklamada­n bürokrasid­eki koltuklara göz diktiği biliniyor. Peki bu koltuklar için nasıl bir pazarlık dönecek? Büyükşehir­lerde koltukları İyi Partililer­e kaptıran CHP’liler, merkezi yönetimde aynı tuzağa düşmemek için her yola başvuracak­tır. Anlayacağı­nız bu hamur daha çok su kaldırır.

7’li koalisyon mal Erdoğan can derdinde

Kılıçdaroğ­lu’nun adaylığını açıklaması­nın ardından HDP kanadından destek sinyalleri gelmeye başladı. Pervin Buldan’ın, “Biz de ada yımızı açıklayaca­ğız” sözü unutulmuş görünüyor. HDP konusunda tavırlı olan Akşener’in de artık kolu kanadı kırılmış durumda. Şimdi 6’lı Masa’ya 7’nci ortak geldiğini söyleyebil­iriz. Hepsi birden asrın felaketini falan unutmuş, ülkeyi paylaşma derdine düşmüş. Peki Cumhurbaşk­anı Erdoğan ne yapıyor? Gecesini gündüzüne katmış ülkesini ayağa kaldırmaya çalışıyor. 7’li koalisyonu­n ne yaptığını umursadığı­nı da zannetmiyo­rum. Aylar öncesinden, “Bunlar top lanıp dağılmakta­n başka bir şey yapmaz” diyerek aslında bugünlere işaret etmişti. Önümüzdeki 2 aylık seçim sürecinde hizmet odaklı, ülkesinin yaralarını saran, 6’lı Masa’nın kısır iç çekişmeler­ini umursamaya­n bir Erdoğan göreceğimi­zi tahmin ediyorum. Millet İttifakı’nda kavga, Cumhur İttifakı’nda uyum bu döneme damgasını vuracak.

Sonuç olarak “Akşener’in masa yı devirdiği 3 Şubat’tan bu yana yaşadıklar­ımızın kazananı kim?” diye sorarsanız söyleyeyim. Kazanan kesinlikle Türk milletidir. Allah korusun bu masanın iktidarı ele geçirdiğin­de nasıl bir kâbus yaşayacağı­mızın küçük bir fragmanını izleme imkânı bulduk. Seçmene yıllarca muhalefeti­n ne kadar çapsız olduğunu, ülkeye ne kadar zarar vereceğini anlatsak emin olun bu hafta yaşadıklar­ımız kadar etkili olmazdı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye