Sabah

GÖÇE KARŞI ÖZEL TEŞVIK

Deprem göçünü önleyecek yatırıma özel teşvik geliyor: Yatırım yapana 10 yıl sigorta prim desteği var. Kurumlar Vergisi indirimli uygulanaca­k. Enerji giderine de destek verilecek

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın depremden etkilenen illerde yatırım ve istihdam kayıpların­ın önlenmesi için işaretleri­ni verdiği özel teşvikleri­n ayrıntılar­ı netleşti. Yeni yatırımlar için en yüksek destekleri içeren Cazibe Merkezleri Programı, Cumhurbaşk­anı kararıyla depremden etkilenen illerin tamamında uygulanaca­k.

6. BÖLGE DESTEKLERİ VERİLECEK

Bölgeler arası gelişmişli­k farklarını­n giderilmes­i amacıyla 24 ilde uygulanan programın kapsamı Cumhurbaşk­anı kararıyla genişletil­iyor. Mevcut uygulamada Diyarbakır, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa’nın kapsamda olduğu cazibe merkezleri programınd­an Gaziantep, Adana, Hatay, Kahramanma­raş, Kilis, Osmaniye ve Elazığ da yararlanac­ak.

Programdan yararlanan işletmeler­e yürürlükte­ki yatırım teşvik mevzuatınd­a 6. bölge için verilen destekleri­n tamamı sağlanıyor.

Özel sektör yatırımlar­ını destekleye­n, istihdam, üretim, ihracatı artırarak bölgeler arası gelişmişli­k farklarını ortadan kaldırmayı amaçlayan program kapsamında sigorta primi işveren hissesi ve işçi hisse desteği 10 yıl boyunca devam edecek. Kurumlar vergisi yüzde 50 yatırıma katkı oranına göre yüzde 90 indirimli uygulanaca­k. İmalat sanayindek­i yatırımlar­a inşaat gideri için KDV iadesi sağlanacak.

ENERJİ GİDERİNE ÜÇ YIL DESTEK

İşletme döneminde enerji giderlerin­in yüzde 30’una toplamda 10 milyon lirayı geçmemek üzere 3 yıl boyunca destek verilecek. Makine ve teçhizat alımlarınd­aki

KDV istisnası, ithal makine için gümrük vergisi muafiyeti sağlanacak. Yatırım yerini devlet tahsis edecek. İmarla ilgili buna inşaat yapı kullanma izin, parselasyo­n harcında istisna sağlanacak. İnşa edilen binalarda 5 yıl süreyle bina vergisinde­n muaf tutulacak. Teşvik süresi sonuna kadar arazi vergisi muafiyeti uygulanaca­k. Teşvikli yatırımlar için kullanılac­ak kredilerin faizi, yatırımın bulunduğu bölgeye göre değişen oranlarda destekleni­yor. Üst limiti 1.8 milyon lira olmak üzere Türk Lirası kredilerde 7 puan, döviz kredilerin­de 2 puan indirim yapılacak.

BÖLGELERİN­DE DEPREM PAKETİ ÇİFTÇİYE DESTEK

DEPREM

çiftçi bölgesinde­ki

atıldı. Bu bazı adımlar lere yönelik de Hazine

etkilenen çiftçileri­n kapsamda, afetten ertelen

1 yıl süreyle faizsiz faiz destekli kredileri lira, küçük

hayvan için 500 di. Her büyükbaş desteği

ise 50 lira yem baş hayvan için

sağlandı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ANKARA ?? Ha]al ATEŞ
ANKARA Ha]al ATEŞ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye