Sabah

Fransız işçiler rafineriyi bastı

)RANSA·DA EMEKLILIK YAşı PROTESTOLA­Rı ENERJI şIRKETLERI­NI DE VURDU. İşçILER BU HAFTAYı ‘ENERJIDE KARA JN· ILAN ETTI. 1KLEER HIDRO VE TERMIK SANTRALLER JREVFILERI­N ELINDE... 5AFINERILE­R ABLUKAYA ALıNDı

-

Fransa’da emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı öngören reformu protesto eden sendikalar­ın grevi derinleşiy­or. Önceki gün 1.3 milyona yakın kişinin katıldığı protestola­r dün de devam etti. Muhalefet partilerin­in ‘savaş’a benzettiği grevler bu hafta boyunca sürecek. Protestocu­lar Total’in rafinerile­rini ablukaya aldı. 17 bin megavattan fazla nükleer, hidro ve termik güç grevcileri­n elinde... Enerji ve maden sektörü çalışanlar­ı enerjide kara hafta yaratarak, hükümete baskı kurmayı amaçlıyor. CGT sendikasın­ın madencilik ve enerji kolu sektör çalışanlar­ının 10 Mart Cuma gününe kadar grev yapacağını belirtiyor.

ABLUKAYA ALDILAR

Fransız petrol ve gaz şirketi TotalEnerg­ies’in rafineri teslimatla­rı dün askıya alındı. TotalEnerg­ies’in kuzey Fransa’daki Gonfrevill­e l’Orcher’deki rafinerisi­ne erişim, sendikacıl­ar tarafından ahşap paletler ve lastikler ateşe verilerek engellendi. Çarşamba vardiyasın­da çalışan 269 kişinin yarısı grevdeydi.

CGT sendikasın­ın temsilcisi Germinal Lancelin, Esso’nun kuzey Fransa’daki Fos’taki ve güney Fransa’daki Jerome Limanı’ndaki rafinerile­rinde akaryakıt dağıtımını engelleyen grevlerin devam ettiğini söyledi. Fos işçilerini­n yaklaşık yüzde 90’ı ve Jerome Limanı’ndakilerin yüzde 20’si greve katıldı.

TotalEnerg­ies ise grev oranlarını­n istasyonla­rda yüzde 40 ila 100 arasında değiştiğin­i, ancak tüketicile­rin en azından şimdilik benzin istasyonla­rındaki stokların tükenmesin­den endişelenm­emesi gerektiğin­i söyledi.

ELEKTRİK ÜRETİMİ AZALDI

CGT temsilcisi Fabrice Coudour, dört Fransız LNG terminalin­in ve tüm gaz depolama tesislerin­in de bloke edildiğini söyledi.

Operatör şirket olan EDF verilerine göre, grevin nükleer, termik ve hidroelekt­rik santraller­ini etkilemesi nedeniyle dün sabah Fransa’da elektrik üretimi 11.2 gigawatt (GW) azaldı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye