Sabah

Kim ne kazandı?

- HASAN BASRİ <ALd,N KasaQ \alFiQ#saEaK FoP tU SMS: HBY \a] ·\H g|QGHU

Siyaset dar bir tanıma göre aslında kimin ne alıp kimin ne kaybettiği­n den ibarettir. Beş gündür muhale fetin yaşadığı sürece bu açıdan baktı ğımızda aslında kimin başarılı kimin de başarısız olduğu net bir şekilde ortaya çıkar.

Aslında hesap ortada. Kılıçdaroğ­lu istediğini aldı. Herkesi tek bir sepet te topladı. Sepeti de kendi koluna taktı. Diğerleri ise bir kâğıt parçasında­n medet umar hâle geldi. Hepsi kaderini Kılıçdaroğ­lu’nun insafına terk etti. Ortaya çıkan resim bundan ibarettir.

Kılıçdaroğ­lu sadece bu noktaya kadar pazarlık yapmak zorundaydı. Buna rağ men şimdiye kadar tüm istedikler­ini aldı. Bundan sonra gerçek bir pazarlık yapma sını gerektirec­ek hiçbir durum da kalma dığından mutabakatı istediği gibi esne tebilir. Canı ne isterse onu yapar. Hariçten gazel okuyanlar da CHP medyası tarafından bir güzel sopa lanır. Kontrol artık Kılıçdaroğ­lu’nun elin de.

Herhalde

en büyük kaybeden Meral Akşener ve İyi Parti’dir.

Akşener hesapsız olduğu için cesurmuş gibi görünen bir çıkış yaptı. Ancak deva mını getiremedi. Direnç gösteremed­i. Televizyon­daki performans­ını görünce iyice ikna oldum. Yapabilece­ğini sandı ğı bir huruç harekâtını yapamayaca­ğı nı iyice öğrenmiş. Ezber etmiş. Devasa bir makineye karşı dirayet gösteremey­e ceğini görmüş. Günah çıkarma eğilimine çoktan geçiş yapmış. Bundan böyle eğer partisi kalırsa ve kendisi de genel başkan lığı sürdürebil­irse sesinin bu kadar gür çıkmayacağ­ını söyleyebil­iriz.

Silahında kurşunu olan tek isim di. Ama tek kurşunu vardı. Onu da kendi ayağına sıktı. “Kılıçdaroğ­lu kazanacak aday değildir” diye gitti. “Kılıçdaroğ­lu yüzde yüz kazanır” diye geri döndü. “Belediye başkanları aday olsun” dedi. Belediye başkanları­nın yardımcılı­k ihtimali de yalandan mutaba katın alt kısmına muğlak ifadelerle sıkış tırılıverm­iş. Yani Akşener aslında istedi ği hiçbir şeyi alamadı. Kazanamadı­ğı gibi ağır da kaybetti. Belki dışarıda kal saydı en azından daha tutarlı görünürdü. Şimdi hem oyunbozan hem de dirayetsiz konumuna düştü. Halbuki mağdur olma şansı bile vardı. Süreci baştan sona kötü yönetmesin­in bir bedeli olacaktı. Oldu.

Dört küçükler ise zaten kaybede cek bir şeyleri olmadığınd­an kaybetme di. Ama hiçbir şey de kazanmadı. Günü kurtardıkl­arını düşünüyorl­ar ama kazan dıkları ya da garanti edebilecek­leri hiçbir şey yok ellerinde.

CHP’nin bunlara 54 vekil vereceği konuşuluyo­r, ancak bu beklentile­r hayalden ibarettir.

Buna dair mutabakatt­a bile verilmiş tek bir söz yok. Cumhurbaşk­anlığı yardım cılığı ve bakanlık sözlerine de ben şah sen ikna olmazdım. Seçimin kazanılaca­ğı meçhul. Kılıçdaroğ­lu’nun sözünü tutaca ğı meçhul. Tutsa bile bir ay sonra görev den alınmaları­nı engelleyeb­ilecek hiçbir garanti yok.

Dahası Akşener ilginç bir laf daha etti. Tüm genel başkanları­n kendisi de dahil cumhurbaşk­anı yardımcılı­ğı bekleyece ğini, dolayısıyl­a milletveki­li adayı olma yacağını söylüyor. Bunun diğerleri tara fından kabul göreceğini hiç sanmam. Kendilerin­i garanti altına almak isteye ceklerdir. Masayı önümüzdeki dönemde bir başka ciddi sınav bekliyorsa tam da burasıdır.

Ancak dediğim gibi, artık bu saat ten sonra Kılıçdaroğ­lu’nun pazarlık mecburiyet­i bitmiştir. Bundan sonra gönlünden ne koparsa o kadar.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye