Sabah

Kılıçdaroğ­lu, Akşener’in sabrını test ediyor

- MEHMET BARLAS facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

Salı akşamı televizyon­da Meral Akşener’i izledim. Siyasi krize neden olan 72 saatte neler yaşan dığını anlattı. Kavganın anlatılmay­a cak detayları tartışılma­ya devam ediyor. Kılıçdaroğ­lu’nun deyimiyle “ülkücü damarı tuttuğunda masaya yumruğu nu vuran” Akşener gitmiş, yerine özgü vensiz, çocuksu ve sıradan bir insan gelmiş ti. Siyasette bir kez “uyumsuz” damgası üzerinize yapışırsa ne yapsanız silemezsin­iz. Şimdi Meral Akşener de sanırım öyle bir dönem yaşıyor. Programın sonunda “Söz, bir daha kriz çıkarmayac­ağım” şeklin deki sözleri, içinde bulunduğu karmaşık ruh hâlini anlatıyord­u.

Akşener bu sözünü tutabilece­k mi? Çok emin değilim. Kemal Bey şimdiden Akşener’in sabrını zorluyor. Akşener’in kanatların­ın kırılmasın­ı fırsat bilerek yeni hamlelere başladı bile. 6’lı Masa’nın gizli ortağı olmaktan büyük rahatsızlı­k duyan HDP, Kılıçdaroğ­lu eliyle açık açık muha lefetin koalisyon projesine monte edilme ye çalışılıyo­r. Kılıçdaroğ­lu bu planını, “HDP’ye bakanlık verilebili­r” diyen Temel Karamollao­ğlu üzerinden kamu oyuyla paylaşıyor.

Peki şimdi Akşener ne yapacak? Akşener’in ülkücü damarı, PKK’nın siyasi kanadı HDP ile ortaklığı nasıl hazmedecek? Bir tavır ortaya koysa yine CHP’lilerden ağır hakaretler işitecek. HDP ile kol kola girse partisinin varlık nedeni ortadan kalka cak. Akşener’in, “CHP, HDP’yle görü şebilir ama asla onu masaya getire mez” noktasına gelmiş olması da şaşırtan bir gelişme. Aslında bu açıklama, “HDP 6’lı Masa’nın ortağı olabilir ama ben görmeyeyim” anlamına geliyor. İçinde bulunduğu ruh hâlinde bu durumu haz medebilir ama parti tabanına bunu nasıl anlatacak bilmiyorum. Allah hiçbir siyasiyi Akşener’in durumuna düşürmesin...

Anketleri de ayağa

düşürdünüz

K ılıçdaroğl­u’nun cumhurbaşk­anı aday lığının açıklanmas­ının üzerinden 24 saat geçmeden anketler havada uçuşma ya başladı. Kimin önde çıktığını söylemeye ceğim. Çünkü bu anketlerin hiçbir ciddiye ti yok. Bir gecede anket mi yapılır? Hepimiz o anketlerin masa başında yapıldığın­ı bili yoruz. Yalan olduğunu bile bile herkes işine gelen anketi sosyal medyadan paylaşıyor.

Türkiye gibi gündemin ışık hızıyla değiş tiği ülkelerde kamuoyu araştırmas­ı yap mak ayrı bir ciddiyet ister. Hatırlıyor musu nuz bilmiyorum; geçen yıl ağzımızda maske ev hapsinde oturuyordu­k. Şimdi pandemi yi anımsayan var mı? Bir korku filmi kadar hayatımızd­a iz bırakmadı.

3 Mart’ta muhalefett­eki depremi konu şuyorduk, şimdi Kılıçdaroğ­lu rüzgârı esti rilmeye çalışılıyo­r. Emin olun bir hafta sonra, “Keşke Kılıçdaroğ­lu’nu aday yapmasaydı­k” şeklinde konuşan muhalif TV yorumcular­ını ekrandan izleyeceks­iniz. Listeler açıklandığ­ında Kılıçdaroğ­lu’nun masaya rüşvet olarak verdiği 54 milletveki­li nin CHP’de yarattığı depremi konuşacağı­z. Kılıçdaroğ­lu’nun kırdığı potlar, İyi Parti ile HDP arasındaki restleşme, Davutoğlu’nun huzursuzlu­ğu gündemin hep üst sıraların da olacak. Suni gündemler, masa başında hazırlanmı­ş süslü anketler sizi yanıltması­n.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye