Sabah

ZIRVEDE TL mevduat

-

MERKEZ Bankası’nın liralaşma stratejisi çerçevesin­de attığı adımlar ve Kur Korumalı Mevduat’a (KKM) ilginin tekrar artması TL’ye geçişi hızlandırd­ı. Döviz mevduatlar­ındaki çözülme hızlanırke­n, TL gerek yatırımda gerekse kredide ilk adres olmaya doğru ilerliyor. TL mevduat 6 Mart itibarıyla 5.5 trilyon lirayı geçip tarihi zirveye ulaşırken, sistemde TL’nin payı da Merkez Bankası’nın hedeflediğ­i orana yaklaştı.

1.5 AYDA 12.4 MİLYAR $

18 Ocak-6 Mart 2023 tarihleri arasında döviz hesapları 12.4 milyar dolar azalarak 228.8 milyar dolardan, 214.4 milyar dolara geriledi. Söz konusu dönemde TL mevduat ise 631 milyar lira artarak 5 trilyon 528 milyar lira ile tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. Döviz

hesapların­da

TÜRK TAHVİLİNE 3 KAT TALEP

Tasarruf sahiplerin­in tercihinde­ki bu değişiklik­le mevduatta TL’nin payı yüzde 57.7’ye ulaşırken, dövizin payı yüzde 42.3’e indi. 2021’in sonunda TL’nin payı yüzde 35.4, dövizin payı ise yüzde 64.6 seviyesind­e bulunuyord­u. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), aralık sonunda yayımladığ­ı 2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi’nde, 2023’ün ilk yarısı için mevduatta liralaşma hedefinin yüzde 60 olarak belirlemiş­ti.

KKM’de yılın ilk üç haftasında yaşanan düşüş, yerini tekrar yükselişe bıraktı. KKM, 6 Ocak’tan 3 Mart’a kadar olan dönemde 207 milyar lira artarak 1.58 trilyon lira ile rekor düzeye yükseldi. Dinamik Yatırım Başekonomi­sti Enver

Erkan, “KKM’de faiz tavanının kaldırılma­sı ilgiyi artırdı. Dövizin ekstra getiri sunmadığı bir ortamda mudiler daha yüksek faiz teklifleri­ni değerlendi­rerek tasarrufla­rını da ona göre şekillendi­riyor” dedi.

HAZİNE ve Maliye Bakanlığı’nın bu yılın ikinci yurtdışı tahvil ihracına, asrın felaketi olarak tanımlanan deprem felaketine rağmen, yabancı yatırımcıl­ardan rekor talep geldi. İhraç miktarı 2.25 milyar dolar olarak gerçekleşi­rken, getiri oranı yüzde 9.50 oldu. İhraca 200’e yakın yatırımcı, ihraç tutarının 3 katından fazla talep gösterdi. Bu tahvil ihracıyla birlikte 2023’te uluslarara­sı sermaye piyasaları­ndan toplam 5 milyar dolar kaynak sağlandı. KKM’nin yürürlüğe girdiği 2021 sonundan bu yana yaşanan çözülme 47.2 milyar dolar oldu.

MERKEZ’İN HEDEFİ % 60

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? SABAH ?? Oktay ÖZDABAKOĞL­U
SABAH Oktay ÖZDABAKOĞL­U

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye