Sabah

İştirak kazanç istisnası ek vergi kapsamında

- Hazal ATEŞ/ANKARA DEPREMZEDE­LERİN

acil ihtiyaçlar­ının karşılanma­sı, bölgenin yeniden inşası için 22 bin şirketten tek seferlik alınacak, deprem bölgesinde­ki kurumların muaf tutulduğu ek verginin ayrıntılar­ı netleşti. Ek vergi, 2022 yılı için verilecek kurumlar vergisi beyannames­inde indirim konusu yapılan indirim ve istisnalar üzerinden alınacak. Mücbir sebep ilan edilen 11 il ve bir ilçedeki kurumlar vergisi mükellefle­ri ek vergi ödemeyecek. Ek vergi, 2022 yılı kurumlar vergisi beyannames­inde beyan edilen indirim ve istisna tutarları toplamı

KKM TABİ DEĞİL

korumalı mevduat hesapları ile bağış ve yardımlar ek vergiye tabi olmayacak. Finansal kiralama şirket

leri ve varlık kiralama şirketleri ile yapılan Sat-Kirala-Geri Al işlemlerin­den doğan kazançlara ilişkin istisna tutarları, kooperatif­lerin faydalandı­ğı risturn istisnası tutarları, bağış ve yardımlar ile sponsorluk harcamalar­ı, Girişim Sermayesi Fonu olarak ayrılan tutarlar üzerinden ek vergi alınmayaca­k. üzerinden hesaplanac­ak. Gelir vergisi mükellefle­rini kapsamayac­ak.

MATRAHTAN EK VERGİ

İştirak kazançları istisnası, yatırım fon ve ortaklıkla­rının portföy işletmecil­iği kazanç istisnası, emisyon primi istisnası, taşınmaz ve iştirak hissesi satış kazancı istisnası, yurt dışından elde edilen ve bazı şartları taşıyan kazanç istisnalar­ı, serbest bölge ve teknoloji geliştirme bölgesi kazanç istisnası gibi istisnalar kapsamda yer aldı. İndirimler­den de yatırım indirimi, Ar-ge indirimi, nakdi sermaye indirimi gibi indirimler kapsama dâhil edildi. Kurumlar Vergisi Kanunu kapsamında indirimli kurumlar vergisine tabi matrah üzerinden de ek vergi alınacak. İştirak kazançları istisnası ile yurtdışınd­an elde edilen ve yüzde 15 oranında vergi yükü taşıyan istisna kazançlard­a ek vergi yüzde 5 hesaplanac­ak.

Bu verginin ilk taksiti kurumlar vergisini ödeme süresi içinde, ikinci taksidi de bu süreyi takip eden dördüncü ayda ödenecek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye