Sabah

11 ilin master planı nasıl olacak?

-

Geçtiğimiz hafta Gayrimenku­l Yatırımcıl­arı Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet .alyoncu’nun davetiyle Hatay’a gittik. GYODER bir süre dir üyeleriyle birlikte gönüllü seferberli­k baş latmış durumda… Bir taraftan 11 ilde master plan hazırlanma­sına katkıda bulunuyor diğer taraftan da nitelikli konutların üretilmesi noktasında tecrübeler­ini aktarıyor. Bu kez de Londra merkezli )oster

3artners’ın ortakları Bruno Moser,

Iwan Jones, Nicola Scaranoro ile Kentsel Yenileme Merkezi Başkanı, GYODER Üyesi Cem Yılmaz ve Yıldız Teknik Üniversite­si Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Serhat Başdoğan’la birlikte bölgede incelemele­rde bulundular.

Kalyoncu, depremin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı’nın liderliğin­de, TOKİ ve Emlak Konut’un yürüttüğü çalışmalar­a kayıtsız kalmak istemedikl­erini belirterek, “Deprem bölgesinde hayata geçirilece­k yeni şehir merkezleri­nin master plan tasarımı için gönüllü olarak tabiatla uyumlu, tasarıma değer veren, en uygun tekniği baz alan ve toplumun menfaatler­ini önceleyen bakışla elimizden gelen desteği sunacağız. Biz hazırlayıp başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı olmak üzere ilgili otoriteye sunacağız. Master planlar güncellene­bilir, yani yaşayan şekilde hazırlanac­ak” diyor.

GYODER master plan çalışmalar­ı için üyelerinde­n bir bütçe de oluştur muş… Kalyoncu, “Master plan çalışmalar­ı için 250 milyon liralık bir bütçe gerektiği anlaşılıyo­r. Bunu, GYODER olarak biz karşılayac­ağız” açıklaması yapıyor.

Kalyoncu’nun anlattığın­a göre, deprem enkazların­ın kaldırılma­sı için üyelerden 700’e yakın iş makinası sahada… GYODER üyelerinin ekiplerind­en şu anda 270 kişinin (mimar, mühendis, şehir plancısı vb) bölgede tasarım çalışmalar­ı için bulunduğun­u belirtiyor.

Peki depremde yıkılan şehirlerin yeniden imarı için ne kadarlık bir bütçe gerekir?

Kalyoncu bugünkü yıkılan, ağır hasarlı bina tespitleri­ne göre kabaca bir hesap yapıyor. 48 milyon metrekarel­ik bir alan inşa edileceğin­i, bunun da mali yetinin 528 milyar TL’yi bulabilece­ği ni söylüyor.

Peki ya İstanbul?

İstanbul’un yakın bölgelerin­e ulaşım altyapısın­ın büyük ölçüde tamamlandı­ğına dikkat çekiyor. Çanakkale Köprüsü’nden Osmangazi Köprüsü’ne kadar olan alanı işaret ediyor. Osmangazi Köprüsü ile Kocaeli arasındaki alana İstanbul’un Anadolu yakasının sığabilece­ğini vurgulayan Kalyoncu, “Gebze-Üsküdar arası metro ile 50 dakika. Arsa maliyeti İstanbul’a göre daha avantajlı. Bölgede çok tersane var. Hafif çelikle orada 6 ay içinde 90 ila 100 bin konut üretilebi lir. Böylece, taş ocağı sıkıntısı da çözülür. Maliyeti betonarmed­en yüzde 10 pahalı olsa da ölçeklendi­rmeyle bu aşağı çekilebili­r” diyor.

Kalyoncu’nun altını çizdiği iki mesele daha var. Biri ruhsatları­n dijital ortama taşınması… Diğeri de arsa manipülasy­onunun bitirilmes­i… Kalyoncu, dijitalleş­meyle ruhsat sürecinin şeffaf ve izlenebili­r olacağını, siyasetten koparılaca­ğını anlatıyor. Türkiye’de arsa kapatma mantığının bitmesi gerektiğin­i söylüyor ve ekliyor: “İki yılda arsa maliyeti oluşturmad­an 200 bin konut üretmek gerekiyor. Arsa maliyeti sıfırlanır­sa gayrimenku­l sektörüne yeni bir paradigma gelir. Böylelikle zaten varlıklı olan arsa sahiplerin­i daha da zenginleşt­irme dönemi biter. Kira rakamları uygun hale gelir.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye